Élet-Stílus

Yzerman vezeti a kanadai válogatottat

A 2007-es vb-sikerrel zárult esztendő után idén is Steve Yzerman lesz a kanadai jégkorong-válogatott menedzsere. A háromszoros Stanley Kupa-győztes, olimpiai bajnok center fogja összeállítani a címvédő csapatát a hazai vb-re.

A világbajnokságot május 2. és 18. között Quebec Cityben és Halifaxban rendezik. A hoki őshazájába először látogat a vb-mezőny, s a 100. évfordulóját ünneplő nemzetközi szövetség gesztust gyakorolt a házigazdáknak, amennyiben a számukra kedvezőbb, NHL-szabványú pályán bonyolítják majd le a küzdelmeket.

“A nemzeti csapatnál dolgozni külön öröm, a csapat és a stáb tavaly kiváló volt, és elégedett vagyok, hogy ismét megkaptam a lehetőséget” – mondta Yzerman, akinek köszönhetően a juharlevelesek tavaly százszázalékos teljesítménnyel nyerték meg 2007-ben a moszkvai viadalt. „A következő hónapokban igyekszünk megkeresni az edzői stáb tagjait, illetve a játékosokat.”

Nyerő páros: Steve Yzerman a Stanley-kupával (hockeycanada)

Nyerő páros: Steve Yzerman a Stanley-kupával (hockeycanada)

A Detroit Red Wings színeiben 1514 mérkőzésen 1755 pontot szerző Yzerman munkáját Doug Armstrong és Luc Robitaille segíti. Előbbi a közelmúltig a Dallas Stars ügyvezetőjeként tevékenykedett (1999-ben ügyvezető helyettesként is tagja volt a Stanley-kupát nyerő egyesületnek), s harmadszor választják be a kanadai válogatott agytrösztjébe.

A tavalyi vb-címmel koronázott évben Yzerman személyes tanácsadójaként dolgozott, míg a 2002-es svédországi világbajnokságon ügyvezető-helyettes volt.

A 2006-os idény végén visszavonult Robitaille 19 szezont töltött az NHL-ben, nyolcszoros All-Star válogatottként kanadai színekben is sikeres volt: az 1994-ben világbajnok, 1991-ben kanada-kupa-győztes, míg 1986-ban ezüstéremmel zárt a junior világbajnokságon.

Az 1987-ben az év újoncának választott Robitaille NHL-pályafutása során 1431 meccsen 668 góllal és 726 gólpasszal zárt. Jelenleg az Los Angeles Kings operatív igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik