Élet-Stílus

Nem a bőrgyár szennyezi a Rábát?

Várhatóan hétfőn hozzák nyilvánosságra a magyar és az osztrák vízmintavizsgálatok eredményeit, melyekből kiderülhet a Rába habzásának oka.

A legerősebb habzást hétvégén figyelték meg, amikor a szennyezésért felelősnek tartott ausztriai bőrgyárak nem dolgoztak – mondta el Woki Zoltán, a PRONAS környezetvédő civilszervezet aktivistája. Bár továbbra sem szűnt meg, hétfő reggelre csökkent a habzás. Ezért is várja Szentgotthárd lakossága fokozott érdeklődéssel a szakemberek magyarázatát a jelenségre.

Habzik, rendületlenül (fotó: MTI)

Habzik, rendületlenül (fotó: MTI)

Fodor Gábor február 20-ra összehívta az osztrák-magyar határvízi bizottságot, hogy magyarázatot kapjon az újbóli habzásra. Egyúttal kilátásba helyezte, hogy amennyiben bebizonyosodik a wollsdorfi bőrgyár felelőssége az ügyben, ő maga fogja indítványozni a gyár működésének felfüggesztését mindaddig, míg a megfelelő szűrőket be nem építik.

2007 tavaszán hasonló eset borzolta a környezetvédők kedélyeit. Akkor is a Rába szentgotthárdi duzzasztó alatti szakaszán jelent meg a sárgás hab. Woki Zoltán szerint a jelenlegi habzás a legrosszabb időket idézi.

Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere elmondta: nem adták fel a Rábával kapcsolatos idegenforgalmi fejlesztési elképzeléseket. A Lapincs és a Rába összefolyásánál tavaly megépült vadvízi gyakorlópályát tavasztól zavartalanul használhatják az evezés szerelmesei, itt ugyanis nem érzékelhető a habzás. A polgármester reményei szerint azonban, ha osztrák szomszédainkkal közösen tudnák óvni a környezetet, a folyó teljes hosszán kihasználhatóak lennének annak csodás adottságai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik