Élet-Stílus

Google-Yahoo szövetség készül a Microsoft ellen

A Google, mint a legnagyobb keresőoldal problémásnak nevezte az internet egész jövőjét illetően a Yahoo! felvásárlására tett a Microsoft ajánlatot, egyben szövetséget ajánlott a Yahoo!-nak.

A Google által csak „problémásnak” nevezett ajánlatra a cég indítványozza az illetékes szervezeteknél annak alapos kivizsgálását, az internetpiacot fenyegető monopólium veszélye miatt – írja a BBC.

Egy ilyen horderejű felvásárlás az internet szabadságát és innovációját fenyegető lépés – olvasható a Google hivatalos céges blogján. Azt írják, az internet egy jelentős versenyt generáló piaci ágazat, ahol nagy szerepe van a megújulás és változtatás képességének, a Microsoft pedig folyamatosan arra tesz kísérletet, hogy egy szereplőssé téve korlátozza mozgásterét.

Mindeközben homlokegyenest mást állít a Microsoft, és azt próbálja bizonygatni, hogy éppen ezzel lépéssel szűnhetne meg a keresőpiacon a Google jelenlegi egyeduralma. Mint állítják, jelenleg éppen hogy a Google-nél összpontosul a webes keresések többsége, ezzel egyetemben a hirdetéseké is.Az online hirdetések piacát jelenleg mintegy 40 milliárd dollárra teszik elemzők hozzátéve, hogy három éven belül ez akár elérheti a 80 milliárd dollárt.

Az, azonban már most is valószínűtlen, hogy a Google is konkrét ajánlatot tegyen a Yahoo!-ra, mert az pontosan ugyenezen kérdéseket vetné fel. Inkább elképzelhető, hogy a Google a háttérből fog segíteni egy másik ajánlattevőt, hogy az léphessen fel a Microsofttal szemben.

A Microsoft Corporation még pénteken tett 44,6 milliárd dolláros készpénzes és részvénycserés felvásárlási ajánlatot a Yahoo internetes keresőrendszerre és tartalomszolgáltatóra. Az ajánlat részvényenként 31 dollár, ez 62 százalékos felár a Yahoo! csütörtöki, 19,18 dolláros piaci záróárához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik