Élet-Stílus

Kalac és Pato tolta a Milan szekerét

A Milan egygólos győzelemmel távozott a firenzei Artemio Franchi stadionból, s ezzel – az élmezőny többi tagjánál egy mérkőzéssel kevesebbet teljesítve - felzárkózott az ötödik helyre, épp a legyőzött lilák mögé.

Már a mérkőzés elején sejteni lehetett, hogy feszült, és a végeredményt tekintve nyitott, „hatpontos” rangadóról van szó.

A csapatok gyakorlatilag legjobb összeállításukkal kezdtek, a Milannál a sérült Gattuso helyén a két éve épp a Fiorentinánál (remekül) játszó Brocchi kapott lehetőséget, míg a hazaiaknál a szintén maródi Donadel és Liverani helyén Jörgensen és Kuzmanovic kezdett.

A sípszót követően előbb Pazzini forgatta be Nestát a tizenhatoson belül, erőtlen lövése azonban Kalac zsákmánya lett – majd az ötös jobb sarkánál Gilardino emelt át Frey-en, a keresztbe csapódó labdát Pasqual lőtte “felszabadítva” kapufára – hatalmas öngól lehetett volna.

A 14. percben már a Milan kapufáján csattant a labda: egy baloldali beadás után Mutu fejelt a jobb kapufára, majd miután ismét visszakerült hozzá a labda, Kalac volt jó helyen. Az első tizenöt perc tűzijátéka után a csapatok lassították a tempót, s csak a félidő hajrájára növelték a sebességet.

Az utolsó negyedórában egy Kaká-Gilardino összjáték után utóbbi lőtt el keresztbe a kapu előtt (a labdája szűk egy méterrel kanyarodott el), míg a 40. percben Pazzini forgatta be ismét Nestát, fordulásból rádőlt, ám kemény lövése ha kevéssel is, elkerülte a jobb felső sarkot.

A slusszpoén azonban Kaká lábában volt: egy Milan kontra nyomán mindenkit faképénél hagyott, ám Ujfalusi szorításában Freyt tette naggyá – a kapusba lőtt.

A második félidőben is a Fiorentina játszott fölényben, de középpályásai nem tudták megbontani a Milan védekezését, a csatárokhoz – akárcsak a lombardoknál – kevés labda jutott. A 70. percben egy gyors kontra nyomán ismét Kaká veszélyeztetett, ám ezúttal mellé lőtt.

Egy perccel később ismét a legveszélyesebb firenzei, Mutu tűnt fel a milánói kapu előtt. Egy jobboldali ívelés után a baloldalon becsapta Oddót, a hátvéd takarásában éles szögből kapura perdített, Kalac azonban résen volt.

Pato bal lábát már elhagyta a labda, Frey verve (AP)

Pato bal lábát már elhagyta a labda, Frey verve (AP)

Az egyre többször elől felejtkező toszkán hátvédek büntetése a 77. percben következett be. A félpályáról Pirlo ugratta ki remek labdával kakát, a brazil látta, hogy honfitársa, a csereként beálló Pato nála is jobb helyzetben van – a tinédzser előbb megszédítette a rárontó Ujfalusit, majd Frey válla fölött ballal a bal felső sarokba emelt.

Pato nem sokkal később egy összecsapás után a földön maradt – a labdát előbb elrúgó Pasqual találta el a bokáját (a csatár a legfrissebb hírek szerint két-három hetes kimaradásra számíthat, azaz veszélybe került az Arsenal elleni első BL-fellépése) – s a Milan tíz emberrel volt kénytelen kihúzni a hármas sípszóig.

A firenzeiek a hosszabbítás 94. percében közel jártak az egyenlítéshez, azonban Gamberini közeli fejesét jókora bravúrral védte a meccs egyik legjobbja, Kalac.

Patónak jobb esetben két-három hetet kell kihagynia (AP)

Patónak jobb esetben két-három hetet kell kihagynia (AP)

A

Milan értékes három ponttal távozott riválisa otthonából, amely mezőnyfölénye ellenére meglehetősen steril támadójátékának köszönheti vereségét.

Serie A, 21. forduló:

Fiorentina-AC Milan 0-1 (0-0)
Firenze, Artemio Franchi, 40 ezer néző. Vezette: Saccani
Gól: Pato (77.)
Fiorentina: Frey – Ujfalusi, Gamberini, Kroldrup, Pasqual – Kuzmanovic, Montolivo (Vieri, 78.), Jörgensen (Gobbi, 81.) – Santana, Pazzini, Mutu. Szakvezető: Claudio Prandelli.
Milan: Kalac; Oddo, Nesta, Kaladze, Maldini; Brocchi (Emerson, 72.), Pirlo, Ambrosini – Kakà (Favalli, 81.), Seedorf (Pato, 66.) – Gilardino. Szakvezető: Carlo Ancelotti.

Az élcsoport:
1. Inter 53 pont, 2. Roma 45, 3. Juventus 41, 4. Fiorentina 37, 5. Milan 33 (32-16, 20 mérkőzés), 6. Udinese 33 (24-25), 7. Atalanta 29

Ajánlott videó

Olvasói sztorik