Élet-Stílus

Meglepetésfilm és leszart forgatókönyv

Tolongott a nép a bevásárlóközpontban. Most az egyszer nem a hétvége, hanem a magyar kultúra miatt. Mint tudjuk: filmszemle van. Ami szombaton hozta a rendezvény (és az év) magyar meglepetésmoziját és egy kutyaürülékes scriptet.

Lassú víz partot mos: a szombat reggel a masszív filmkommandók számára Mundruczó Kornél Delta című, sajátosan – visszafogottan – hömpölygő filmjével indult. Ha péntek éjjel gyorsítókkal lazultunk volna a filmes pesti party-éjszakában – mint ahogy nem –, különösen gyógyítóan hatott volna ránk.


Mundruczó Kornél: Delta

Mundruczó Kornél: Delta

Pedig a Mundruczó-opus ízigvérig dráma, vagyis önfeledt, nyugtató munkának éppen nem neveznénk. A Duna-deltában egy furcsa család, négy ember – édesanya (Monori Lili), nevelőapa (Gáspár Sándor), leánytestvér (Tóth Orsi) és fiútestvér (Lajkó Félix) – balladai vagy ógörög tragédiákat idéző sorsába pillanthatunk bele, szinte szavak nélkül (szerencsére: Lajkó zenélni tud, beszélni nem), erős, nehezen felejthető képekkel – és színészi alakításokkal.

Interjú Mundruczó Kornéllal


“Nem gondolom, hogy az emberekben alapvetően gonoszság van, csak nagyon sok irigység, boldogtalanság, szerencsétlenség. Mindeközben ez a természetet egyáltalán nem érdekli.”


A melglepetésmozi



Minden szemlén akad egy meglepetésalkotó és -film. Ez ebben az esztendőben az első nagyjátékfilmjét saját forgatókönyve alapján készítő Grigor Attila lett. Ritka és kegyelmi pillanat, hogy amikor az általában májbeteg, fogfájós, gyomorfekélyes, de minimum rosszkedvű filmkritikus visszavedlik az otthona egykori Béke mozijának ártatlan suhancává, és úgy élvezi, amit lát, mint régen. Tapsolva, mosolyogva, heherészve, úgy, hogy száján kicsöppen a nyál.


Grigor Attila: A nyomozó

Grigor Attila: A nyomozó

A feketehumorban gazdag A nyomozó című filmben egy érzelmekre szinte teljeséggel képtelen és alkalmatlan kórboncnok – Anger Zsolt végre egy remek filmfőszerepben – egy rejtélyes gyilkossági ügyben kutakodik. A tettest már kezdettől fogva ismeri: ő maga az. A film párbeszédei, karakterei az utóbbi idők legjobbjai, s ha igaz az, amit az ifjú rendező az információsvetítés utáni sajtótájékoztatón elmondott (már miért ne lenne az), miszerint élete mélypontján vetette papírra a scriptet, amikor úgy érzete, olyan sztorit kell írnia-kreálnia, amiben jó sokan meghalnak, akkor minden depressziósnak, mániásnak ilyen kúrát ajánlunk. Nosza, írjanak – ilyen – forgatókönyveket. A néző mindezzel csak jól jár.



Lali és Lóri ügyeskedik

Lakatos Róbert Bahrtalo! Jó szerencsét! című „hangérien” road movieja szintén egyfajta kúra, a stábtagok például minden bizonnyal remekül szórakoztak (Erdélyben, Pesten, Bécsben és Egyiptomban), a néző csak azért nem unatkozik, mert a könnyű meggazdagodással minduntalan próbálkozó roma ember (Gábor Lajos) és magyar jó barátja (Boros Lóránd) kettőse, rögtönzéseik mulatságosak és mulattatóak.


Lakatos Róbert: Bahrtalo! (Jó szerencsét!)

Lakatos Róbert: Bahrtalo! (Jó szerencsét!)

A filmben felbukkanó farkaskutyus – amelyet a valóságban sem engedtek be a forgatás helyszínéül szolgáló hurghadai hotelbe –, aztán rátett az elegáns szálloda előtt a vörös szőnyegre, amit a rendező az utolsó forgatókönyvi példánnyal tisztított le. Azaz: innentől emlékezetből, rögtönözve dolgoztak, mondhatnánk, szartak a forgatókönyvre.

Gábor Lajos (Lali) a FigyelőNetnek. Nézze meg a videót:

Esti Casting minden

Az este végére maradt Tímár Péter új „bérkomédiája” (merthogy tv2-s megrendelésre készült), az Oláh Ibolya – és Kern András – főszereplésével készült Casting minden című kvázi tehetségkutató franchise-film.


Tímár Péter: Casting minden

Tímár Péter: Casting minden

Mivel azonban annak idején tulajdonképpen mindent megírtunk erről a filmről, most hallgatunk, és ágynak dőlünk, egyik oldalunkról a másikra fordulunk – élünk (Orbán Ottó után szabadon).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik