Élet-Stílus

Fodor leállíttatná a bőrgyárat a Rába-szennyezés miatt

A zöldtárca vezetője a bőrgyári szűrők beépítéséig a gyárak csökkentett üzemmódú működését, szükség esetén működésük átmeneti felfüggesztését kezdeményezi osztrák kollégájánál, amennyiben a jövő hétre elkészülő részletes vízminőségi elemzések azt mutatják, nem javult a Rába állapota. A miniszter egyúttal a bőrgyári szűrők beépítésének felgyorsítását is kezdeményezi az osztrák félnél.

A tárcavezető emellett február 20-ra összehívta az osztrák-magyar határvízi bizottságot, hogy magyarázatot kapjon az újbóli habzásra, valamint hogy áttekintsék a nyáron közösen elfogadott Rába akcióprogram végrehajtását. Fodor Gábor arra is választ vár, a helyi hatóságok szankcionálták-e a bőrgyárak határérték-túllépéseit, valamint kivetettek-e ezzel kapcsolatos bírságokat.

Mint ismeretes, január utolsó napjaiban Fodor Gábor levélben sürgetett hivatalos tájékoztatást Josef Pröll osztrák környezetvédelmi minisztertől a Rába habzása miatt, amikor kiderült: a Wollsdorf-i bőrgyárban a megengedett többszörösre emelkedtek a szennyezőanyag-kibocsátási értékek. Fodor Gábor egyben a határértékek betartatására szólította fel az osztrák felet. A miniszter kifogásolta továbbá, hogy az osztrákok részéről elmaradt a megállapodásban vállalt azonnali tájékoztatás is a rendkívüli szennyezés észlelésekor.

A tárcavezető február 20-ára összehívta az osztrák-magyar határvízi bizottságot, amely a tervek szerint arról is dönt majd, hogy közös vízminőségi hossz-szelvény vizsgálat keretében elemezzék a folyóban található szennyező anyagokat az osztrák oldalon is. A találkozót megelőzően a Rába ad hoc bizottság osztrák és magyar szakemberei közös bejárást tartanak a folyó osztrák szakaszán, ellenőrizve a folyó állapotát a legfelső bőrgyártól kezdve valamennyi jelentős szennyvíz bevezetési pontnál és duzzasztónál.

„Fontos, hogy keményen betartassuk az osztrákokkal a vállalásaikat, ugyanakkor a megállapodás eredménye igazán majd 2009-re válik teljessé, ha a bőrgyári szűrők beépítése után a geotermikus erőművet is bezárják. Ezek hatása – a megszigorított határértékekkel együtt – meg kell, hogy hozza a várt eredményt” – hangsúlyozta Fodor Gábor.

Emellett magyar oldalon továbbra is érvényben van a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által elrendelt harmadfokú kárelhárítási készültség: a magyar vízügyi szakemberek folyamatos figyelőszolgálatot látnak el és laboratóriumi méréseket végeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik