Élet-Stílus

A madarak ismerik az időzónákat

Egy kísérlet részeként több madarat letérítettek szokásos észak-déli vándorútjukról, majd ezer kilométerrel keletre elengedték őket: a nádiposzáták visszataláltak a megfelelő útra. A tudósok szerint érzik az időzónákat, ismerik a koordinátákat, és szolgálatukba állítják a föld mágneses erejét is.

A madarak ezek szerint valóban képesek tájékozódni – állítják orosz kutatók a Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmányban. A poszátákat vándorlásuk idején fogták be, majd keletre szállították. Az a tény, hogy helyzetüket fokozatosan korrigálva visszataláltak a többiek útvonalához, azt bizonyítja, hogy valóban képesek legalább két, a mi földrajzi fogalmaink szerint hosszúsági és szélességi koordináta felismerésére. Vagyis tájékozódási képességük nem korlátozódik pusztán az észak-déli viszonylatra, mint azt korábban gondoltuk.

„Ez a meglepő felfedezés új kihívások elé állítja a madárvonulással foglalkozó kutatókat” – mondja Nyikita Csernyecov, az orosz Zoológiai Intézet munkatársa. Korábbi megfigyelések azt sugallják, hogy a madarak vagy a nap helyzetét, vagy a földmágnesességet tudják felhasználni a földrajzi szélesség felismeréséhez. Az orosz csoport szerint az olyan vándormadarak, mint a cserregő poszáták talán egy vagy két „belső órára” támaszkodnak, ezzel határozzák meg saját „helyi idejüket” és a telelőhelyek „zónaidejét”.

A geomagnetikus erők szerepét a navigációban ugyanakkor szintén nem zárják ki. „Kísérleti úton megmutattuk, hogy minden eddigi kétség dacára a madarak képesek akár ezer kilométeres kelet-nyugati irányú eltérítést korrigálni vándorlásuk során. Ez azt jelenti, hogy valamiképp tudomásuk van a földrajzi szélességekről, még ha egyelőre nem is tudjuk pontosan, hogy milyen módon tesznek szert erre a tudásra” – írja tanulmányában Csernyecov.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik