Élet-Stílus

A zöldtárca megmozdult szmog-ügyben

Még ebben az évben elkészül az a jogszabály-módosítás, amely bevezeti a szálló porra vonatkozó (PM10) küszöbértéket – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM).

A zöldtárca az egészségügyi minisztérium bevonásával már dolgozik a szóban forgó tervezeten. Az új szabályozás célja a légszennyezettség további csökkentése. Az Európai Unió szabályozása alapján Magyarországon a kén-dioxidra, nitrogén-dioxidra, szén-monoxidra és a felszín közeli ózonra van tájékoztatási és riasztási küszöbérték. Továbbá – egyedül Magyarországon – a kéndioxid és a szálló por együttes koncentrációjára is. A szálló porra azonban jelenleg nincs önálló küszöbérték meghatározva.

Magyarország szállópor szennyezettsége, hasonlóan más országokéhoz, elsősorban a közlekedésből és a lakossági fűtésből származik. Ezért szükség esetén a közlekedést szabályozó, a településeken belül korlátozó intézkedések, illetve a lakossági fűtést szabályozó intézkedések jelenthetik a megoldást.

A küszöbértékek meghatározása az egészségügyi minisztérium ajánlása alapján történik, a légszennyezettségi adatokról a zöldtárcához tartózó felügyelőségek adnak tájékoztatást. Az intézkedések elrendelése – így például a szmogriadó elrendelése – pedig az önkormányzatok feladata – áll a környezetvédelmi tárca közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik