Élet-Stílus

Peking 2008: a férfi párbajtőrcsapat már kvótás

Nem hivatalos számítás szerint a magyar férfi párbajtőrcsapat olimpiai résztvevőnek tekinthető. A bő egy hete Dohában ezüstérmes, vasárnap Kuvaitvárosban pedig győző válogatott tovább javította amúgy is jó pozícióját.

A kvalifikációs időszak ugyan hivatalosan március 31-ig tart, de ebben a szakágban már csak két olyan – európai – versenyt rendeznek, melyen pontokat lehet még gyűjteni. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapján fellelhető kvalifikációs ranglistán a válogatott – amely Boczkó Gábor, Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván összeállításban szerepel a versenyeken – jelenleg a második helyen áll (312 pont) a franciák (328) mögött.

A harmadik hely az olaszoké (268), majd a lengyelek (202), a spanyolok (187), a venezuelaiak (186), a németek (184) és az ukránok (171) következnek – de csak az európai csapatok számítanak.

A kvalifikációs rend szerint a ranglista első négy helyezettje automatikusan tagja lesz a pekingi mezőnynek, további négy helyre pedig zónánként egy-egy válogatott kerül.

Vagyis a jelenlegi helyzet szerint öt európai együttes lesz ott a játékokon, ez csak akkor módosul, ha a venezuelaiak bekerülnek az első négy közé.

Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván és Boczkó Gábor (MTI)

Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván és Boczkó Gábor (MTI)

„Saját számításaink alapján mi már úgy vesszük, hogy ott vagyunk az olimpián. Ezzel együtt a további versenyekre is el kell menni, őrizni kell a helyezésünket, mert a majdani kiemelést tekintve egyáltalán nem mindegy, hogy visszacsúszunk-e – mondta az MTI érdeklődésére Kulcsár Győző szövetségi kapitány a hazaérkezést követően. – Ha például negyedikek lennénk a sorozat végén, előfordulhatna, hogy a nyolc között a németekkel találkozunk, ami drámai volna, az elődöntőben meg esetleg a franciákkal. Ha ez így alakul, szinte nem is lenne értelme a kvalifikációnak. Ha jól akarunk szerepelni az olimpián, a lejjebb lévő csapatokat illene megvernünk, a legerősebbekkel viszont, vagy akikkel szemben nem igazán megy jól, érdemes elkerülni” – tette hozzá.

A győzelemért 64, a második helyért 52, a harmadikért 40 pont jár, aztán 36-ot, 32-t, 30-at, 28-at, 26-ot kapnak a következők, de a 16-32 helyezettek is 8-cal gazdagodnak. Ez alapján a magyarok már nem maradhatnak le a játékokról. A jó pozíció annak köszönhető, hogy a tavaly áprilisban kezdődött kvalifikációs sorozatban kiegyenlített teljesítmény nyújtanak, rendszeresen résztvevői a végső csatározásoknak, az Eb-n például elsők, a vb-n pedig harmadikok voltak.

Boczkó Gábor (balról) a francia Ulrich Robeirivel is összecsapott (MTI/AP)

Boczkó Gábor (balról) a francia Ulrich Robeirivel is összecsapott (MTI/AP)

Szász Emese jól áll

Nagyon jó a helyzete Szász Emesének is. Női párbajtőrben csak egyéni versenyt rendeznek a játékokon, a mezőnybe a kvalifikációs ranglista első nyolc helyezettje automatikusan bekerül. Szász jelenleg a harmadik (198) a kínai Li Na (234) és a francia Laura Flessel-Colovic (200) mögött. A nyolcadik helyen pillanatnyilag a francia színekben szereplő Király-Picot Hajnalka áll (122).

Nyolc helyet zónák között osztanak majd el a módosított ranglista alapján. Mivel egy-egy nemzetet legfeljebb két vívó képviselheti Pekingben ebben a versenyben, a listáról kiveszik azon országok vívóit, melyeknek két versenyzője már az első nyolc közé kerülve kvótát szerez. Az új listáról Európából további három (Ázsia-Óceániából és Amerikából 2-2, Afrikából 1) vívó utazhat majd Kínába. Hormay Adrien jelenleg a 17. (98), Mincza-Nébald Ildikó a 20. (84), Nagy Tímea pedig a 28. (68).

A mezőny úgynevezett zónakvalifikációs viadalokkal válik teljessé, azaz 24 főssé, de azokon már csak olyan nemzetek képviselői vehetnek majd részt, melyeknek egyetlen képviselője sem szerez addig kvótát, vagyis a magyarok vélhetően nem.

„A lányoknál még sok verseny van hátra, sokat változhat a lista, de Emese nagyon jól áll. A többiek is kapaszkodnak, csak hát időnként egymást is megverik” – utalt Kulcsár arra, hogy az egymás után kétszer győztes Szász a múlt héten, Budapesten Hormayt, vasárnap, Prágában pedig ismét Hormayt, majd Nagyot búcsúztatta.

Még hét verseny van hátra, ebből kettő dupla szorzójú Grand Prix. A sorozatból a három legjobb eredmény számít. (A pontozás: 32, 26, 20, 5-8. hely 14-14, 9-16: 8-8, 17-32: 4-4, 33-64: 2-2, a GP ugyanez kétszer.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik