Élet-Stílus

A finn és ugor zene újra egymásra talál

Február 15-én a Művészetek palotájában a magyar Bognár–Herczku–Szalóki trió Szájról szájra című produkciójának vendége a finn Suden Aika együttes lesz.

A Szájról szájra projekt azokat az újító szellemű zenészeket gyűjtötte egy csapatba, akik a világzenei kísérletezések élcsapatát alkotják. Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb zenei produkciójában a magyar népdalkincs nem a megszokott, autentikus népzenei környezetben, hanem a jazz és a világzene elemeivel megújítva jelenik meg. A jazz rögtönzése és szabadsága, valamint a más népek hangszeres hagyományaiból merítő és a lelki rokonságot hangsúlyozó világzenei hangzás egy új, rendkívül izgalmas környezetbe helyezik a hagyományos énekeket. Gyerekeknek és felnőtteknek szóló lemezeik egész sora teremtette meg azt az új népzenei hangot, amely mögött érezhetően ott lüktet három, boszorkányosan erős karakter.

Herczku Ágnes, Szalóki Ági, Bognár Szilvia

Herczku Ágnes, Szalóki Ági, Bognár Szilvia

Ha ez a három ragyogó fiatal népdalénekesnő egymás után lépne fel egy este, az is különleges élményt jelentene, de ezúttal többről van szó. Bognár Szilvia útja az Anima Sound Systemtől a Makámon át vezetett a szólópályáig, Herczku Ágnest a Magyar Állami Népi Együttes énekes szólistájaként és a Fonó zenekar énekesnőjeként, Szalóki Ágit pedig az Ökrös együttes és a Besh o droM énekesnőjeként, majd saját zenekaraival ismerhette meg a közönség. Február 15-i lemezbemutató koncertjükön kedvenc magyar és bolgár dalaikat éneklik a Szájról szájra muzsikusai.

Tellu Turkka Kalevala-ihlette szólólemeze, a Suden Aika (A farkasok ideje) indította útjára azt a négy hölgyénekesből álló együttest, amely zenéjében az újat és a hagyományosat ötvözi. Az ősi, tradicionális finn népköltészet fonódik egybe napjaink zenéjével. A nők életéről szóló, gyakran balladai sötétségű kompozíciókban az északi és a finnugor népzene jelenik meg feldolgozott vagy improvizatív formában. „Szeretnénk, ha nemcsak hangban, de lélekben is együtt szólalnánk meg, amikor énekelünk” – nyilatkozzák az énekesek, amikor művészi hitvallásukról kérdezik őket.

Február 15-én először lép fel a Suden Aika Magyarországon és először találkozik a színpadon a felfogásában hozzá nagyon hasonló Szájról szájra muzsikusaival. Az est kétségtelenül zenetörténeti jelentőségű pillanata lesz, hogy a végén közösen énekelnek 1-1 dalt egymás lemezeiről, és megszólaltatnak néhányat a Vikár László által gyűjtött cseremisz dalokból is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik