Élet-Stílus

Tilos lesz a készpénzes ingatlanvétel?

A Világgazdaság Online – kormányzati körökből meg nem erősített – információi szerint a kormány most készülő egyik nagyobb közpénzügyi csomagjának része, hogy a jövőben csak banki számlán keresztül lehetne lakást vásárolni. Megtiltanák ugyanis a készpénzes kifizetést.

A szigorítás okaként több minden felmerült, a szakértők szerint például nem hivatalos becslések szerint a lakásforgalomnak még mindig kevesebb mint 60 százaléka megy lakáshitelekre. Ez pedig azt jelenti, hogy jelentős lehet a készpénzzel fizetők száma, akiknek egy része eltitkolt jövedelemből fizeti ki a lakást. Adott esetben a készpénzes lakásvásárlásoknak az is lehet a célja – vélik az elemzők – hogy valaki a banki szolgáltatásokat azért akarja elkerülni, hogy adott esetben kevesebbet, vagy egyáltalán ne adózzon, ha egy lakásvásárlási ügyletből jelentős többletjövedelemmel került ki.

Murányi Ákos, a Dunahouse ingatlanközvetítő cég vezető elemzője szerint egyértelműnek tűnik, hogy egy ilyen intézkedés megkönnyítené az APEH munkáját a feketejövedelmek kifehérítéséért vívott harcban.

Az ingatlanközvetítő cég munkatársa úgy látja, mindössze 10 százalék a készpénzes ügyfelek aránya. Az elemző szerint ma már elenyésző azoknak a vevőknek a száma, akik „nagy bőröndökkel járják a várost”, és így döntenek egy-egy ingatlan megvételéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik