Élet-Stílus

Kézi-Eb: legyőztük a címvédőt, de lemaradtunk Pekingről

A magyar válogatott izgalmas mérkőzésen 31-28-ra nyert a címvédő francia csapat ellen a norvégiai férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, de ezzel együtt nem juthat ki a pekingi olimpiára.

A franciák számára már nem volt tét, hiszen a csoport küzdelmeit megnyerve már készülhetnek az elődöntőre, viszont a mieinknek roppant fontos volt a két pont megszerzése.

Keményen küzdött a magyar csapat (MTI/EPA)

Keményen küzdött a magyar csapat (MTI/EPA)

A találkozó elején felváltva estek a gólok, aztán Fazekas védéseinek köszönhetően még emberhátrányban is maradt a 4-2-es állás. Egyre inkább felpörögtek a franciák, és Abalo találataival 7-7 lett. A cserék révén a magyarok is újítottak, és sorozatban hét gólt lőttek, miközben a rivális kilenc percig nem volt eredményes. Ugyanakkor Ilyés büntetése alatt, közvetlenül a pihenő előtt, hétről négy gólra csökkent a különbség.

A második félidő ott kezdődött, ahol az előző abbamaradt: Ilyést kiküldték. A címvédő francia csapat megszakítás nélkül újabb három gólt dobott, így 15-14 lett, aztán a 39. percben már 17-17 állt az eredményjelzőn.

A végét most bírtuk

Akár csak szerdán Izland ellen, most is a találkozó ezen szakaszában került mély hullámvölgybe az alakulat, és a franciák fordítottak 19-18-ra. Javuló védekezéssel megint fordult a kocka, ám kettős emberelőnyben nem nőtt jelentősen a különbség, mert a franciák szép gólokkal tartották a lépést.

Eklemovics Nikola négy gólig jutott (MTI/EPA)

Eklemovics Nikola négy gólig jutott (MTI/EPA)

Együtt haladt a két együttes, így izgalmas volt a hajrá. Az 57. percben, 27-27-nél Skaliczki László szövetségi kapitány időt kért. Ez hatott, mert sikerült kétszer betalálni, míg Fazekas kétszer óriásit védett. A végjátékban szintén a magyarok irányítottak, akik tizenhat éve nyertek utoljára a rivális ellen. A sikerrel maradt esély az olimpiai kvalifikációs részvételre.

“Jó érzés a címvédőt legyőzni. Volt tartása a csapatnak, a kritikus szakaszban sem esett össze. Jól sikerült a mérkőzés eleje és vége, közben azért voltak gondok. Bátran játszottunk, többen vállalkoztak, különösen Ilyés és Fazekas remekelt. Bízom benne, hogy nem ez volt a búcsúmeccsünk, mert az azt jelenti, hogy játszhatunk az olimpiai selejtezőért” – így a kapitány.

Nem volt szerencsénk

Nem juthat ki a pekingi olimpiára a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután döntetlennel zárult a Norvégia-Horvátotszág mérkőzés.

A Skaliczky-együttest a házigazda norvég és a svéd alakulat is megelőzte a kontinenstornán, és ez a két gárda vehet részt a május végi ötkarikás kvalifikációs tornán.

“Nem tudtam teljesíteni a célkitűzést, elbuktam, nem volt sajnos szerencsénk sem. Felnőtt egy új generáció, ennek ellenére több lehetőségünk volt kiharcolni a részvételi jogot az olimpiai selejtezőre” – mondta az MTI-nek Skaliczky László szövetségi kapitány, akinek – ezzel, hogy a válogatott nincs tovább versenyben az olimpiai kvótáért – lejárt a szerződése.

Sinka László, a magyar szövetség főtitkára: “Hihetetlen balszerencse, egy gólon múlt, hogy folytathatjuk-e a küzdelmet. Van egy remek csapatunk, amely megérdemelte volna, hogy játsszon az olimpiai selejtezőért.”

Eb, középdöntő, 3. forduló, II. csoport:
Magyarország-Franciaország 31-28 (15-11)
Gól: Ilyés 9, Törő, Eklemovics, Zubai 4-4, Iváncsik G., Iváncsik T. 3-3, Mocsai, Nagy K., Nagy L., Herbert 1-1, ill. Guilbert 6, Paty 5, Ostertag 4, Narcisse, Kempe, Abalo 3-3, Karabatic 2, Fernandez, Girault 1-1.

Eredmények

Ajánlott videó

Olvasói sztorik