Élet-Stílus

Ismét erősen habzik a Rába

Környezetvédők szerint az éjszaka során Magyarországon vagy Ausztriában valaki nagyobb mennyiségű szennyező anyagot ereszthetett a folyóba, és ez okozhatta az újabb habzást több heti szünet után.

„Erős habzás figyelhető meg csütörtök reggel óta a szentgotthárdi duzzasztó alatti szakaszon” – mondta el Woki Zoltán, a Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) környezetvédő civilszervezet képviselője. A vízügyi hatóság reggel értesült a habzásról, és felvették a kapcsolatot az osztrák szervekkel. A környezetvédők véleménye szerint az éjszaka során Magyarországon vagy Ausztriában valaki nagyobb mennyiségű szennyező anyagot ereszthetett a folyóba.

Nádor István a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: már a reggeli órákban értesültek a habzásról, és azonnal felvették a kapcsolatot az osztrák vízügyi hatósággal. „Szakembereink figyelik azokat a helyeket, ahol habzás fordulhat elő, de egyelőre csak a szentgotthárdi duzzasztóműnél észleltük a jelenséget” – mondta.

Újra nagy mennyiségű szennyező anyagot ereszthettek a  folyóba (fotó: MTI)

Újra nagy mennyiségű szennyező anyagot ereszthettek a folyóba (fotó: MTI)


Woki Zoltán az MTI-vel azt közölte: telefonon beszélt az osztrák Boxmark bőrgyár illetékesével, aki azonban arról tájékoztatta, az éjszakai műszak során sem felbachi, sem pedig jennersdorfi üzemükben nem történt olyan esemény amely a habzást okozhatta volna. Woki Zoltán hozzátette: a folyó ausztriai és magyar szakaszán vannak még más üzemek is, amelyek a szennyezést esetleg okozhatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik