Élet-Stílus

Sopronba költözik a REAC

admin
admin

2008. 01. 23. 15:26

Fodor Tamás, Sopron polgármestere és Kutasi Róbert, az élvonalbeli REAC labdarúgócsapatának ügyvezetője szerdán bejelentette, hogy a rákospalotai együttes Sopron-REAC néven a hűség városában játssza le tavaszi hazai mérkőzéseit.

A budapesti sajtótájékoztatón kiderült, mindkét fél hosszú távra tervez, de a részletek kidolgozása még folyamatban van. Ahogy Kutasi mondta, „hogy lesz-e házasság, azt a hálószoba dönti el”.


A REAC-nak azért kellett elköltöznie Rákospalotáról, mert a magyar szövetség (MLSZ) rendelkezése szerint január 1-jétől csak olyan stadionban játszhat, amelyben van villanyvilágítás. Erre az MLSZ korábban kétszer, összesen két és féléves haladékot adott, de a Budai II László Stadionban a világítást azóta sem építették ki. A REAC a Ligakupában játszhatna Rákospalotán, mivel erre a sorozatra nincs efféle megkötés, de Kutasi szerint várhatóan akkor is Sopronban fog pályára lépni. Ez azonban csak akkor fordulhat elő, ha a csapat továbbjut a csoportkörből, mivel hátralévő három meccsét egyaránt idegenben játssza.

Fúzióról szó nincs

A két fél könnyen talált egymásra, ugyanis a Sopron FC Kft. vélhetően nem tudja folytatni a bajnokságot, a licencét is megvonták, márpedig az önkormányzat mindenképpen szeretett volna élvonalbeli csapatot a városban.

„Azt szögezzük le, hogy semmiféle fúzióról szó nincsen, továbbra is Aczél Zoltán irányítja a szakmai munkát, a csapat változatlanul sárga-kékben játszik majd. A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy az együttes csütörtökig Rákospalotán készül, majd pénteken leutazik Sopronba, ahol egyet tréningezik még, majd szombaton megvívja soros bajnoki mérkőzését” – mondta Kutasi, aki hozzátette, mindenképpen szeretnének soproni labdarúgót szerezni a téli átigazolási időszakban, hogy a soproni szurkolók még inkább sajátjuknak érezzék a gárdát.

Fodor arról számolt be, hogy a megállapodás akkor tekinthető véglegesnek, ha az önkormányzat közgyűlése, illetve az MLSZ is jóváhagyja a szerződést. Előbbire szerinte jövő hét elején kerülhet sor, utóbbival kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy Kisteleki István szóban támogatásáról biztosította.

Az MLSZ egyelőre halogat

A felek kiemelték, hogy a “házasság” azért sem váratlan, mert a város és a csapat között szoros érzelmi kötődés alakult ki Simon Tibor halála után, hiszen a korábbi labdarúgó és edző éppen a REAC-tól került Sopronba, így együtt gyászolták őt.

Az MLSZ jelezte: elnökségének azért kell jóváhagyását adnia a megállapodásra, mert a REAC budapesti székhelyű csapatként csak a fővárosban költözhetett volna bárhova, az viszont, hogy Sopronban játssza hazai meccseit, többletköltségeket okoz például az észak-magyarországi kluboknak. Egyelőre az sem biztos, hogy az elnökség napirendre tűzi az ügyet február 7-i ülésén, mivel a szövetséget hivatalosan még nem értesítették a megállapodásról.

—-FC Sopron: megszűnés fenyeget—-

A megszűnés fenyegeti a Soproni Ligában szereplő FC Sopron labdarúgócsapatát – legalábbis ez derült ki azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették a REAC Sopronba költözését.

Fodor Tamás polgármester arról számolt be, hogy pénteken emelkedhet jogerőre az FC Sopron licencének megvonása, amelyről a magyar szövetség január 4-én döntött arra hivatkozva, hogy a klubnak a játékosokkal, az MLSZ-szel és az APEH-hel szemben is van fennálló adóssága.

Nincs remény

“Szinte lehetetlen, hogy változás álljon be az ügyben, hiszen nincs pénz a csapatot működtető gazdasági társaság számláján, ráadásul az APEH részéről inkasszó van érvényben, azaz minden pénz, ami a számlára kerül, azonnal az adóhatósághoz vándorol, amíg ki nem egyenlítődik a cég tartozása. Emellett a csapatot jogerősen kizárták az átigazolásból, illetve 3 pontot levontak tőle az MLSZ-szel szemben fennálló adósság miatt” – mondta Abdai Géza, Sopron sportért is felelős alpolgármestere.

Fodor elmondta: mindent megtettek a soproni futball megmentéséért, de ez az olasz többségi tulajdonosok miatt mégsem sikerülhetett, ezért kellett más alternatívát találnia a városvezetésnek. A REAC költözésével nem marad élvonalbeli csapat nélkül a város.

“Múlt hétfőn 1 eurós vételi ajánlatot tettünk az olaszok által vezetett, többségi tulajdonnal rendelkező, londoni bejegyzésű cégnek. Az üzlet végül azért nem jött létre, mert az olaszok nem nyújtottak 300 ezer eurós banki garanciát a tartozások fedezésére. Márpedig a város csak így lett volna hajlandó átvenni a Sopron FC Kft. irányítását, mivel közpénzeket adósságrendezésre nem használhat” – mondta Fodor.

Az olaszok eltűntek

A sajtótájékoztató résztvevői szerint a licencüggyel kapcsolatban kevés esély van a fellebbezésre, hiszen az olasz tulajdonosok a múlt csütörtöki taggyűlésen sem jelentek meg, illetve Köteles Zsolt ügyvezető is rendre elérhetetlennek bizonyul.

Fodor szerint az FC Sopronnal kapcsolatban a megoldandó problémák közé tartozik az utánpótlás helyzete, mivel 400 gyereknek nem mondhatják azt, hogy mostantól az utcán futballozzanak.

Amennyiben pénteken jogerőre emelkedik a licencmegvonás, akkor az FC Sopront kizárják az élvonalból, így az MLSZ tájékoztatása szerint automatikusan a tabella utolsó, 16. helyére kerülne nulla ponttal. Azonban mivel a csapat lejátszotta mérkőzéseinek felét a Soproni Ligában, így a többi együttes a Sopron ellen szerzett pontokat megtarthatja. A tavaszi szezonban pedig a Sopron aktuális ellenfele mindig szabadnapos lenne és a mérkőzés három pontját 3-0-ás gólkülönbséggel megkapná.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.