Élet-Stílus

Már egyéves a kis orrszarvú

Éppen egy esztendeje látta meg a napvilágot Layla, a Fővárosi Állat- és Növénykert ifjú szélesszájú orrszarvúja. Az egy év alatt tekintélyes méretűre növekedett az „apróság”.

A kicsi világrajövetelének híre tavaly a világ minden pontján szerepelt a híradásokban, mert ez volt az első alkalom, hogy egy mesterséges úton fogant orrszarvú sikerrel a világra jött. Az állatkert munkatársai egy különleges, az orrszarvúak szája íze szerint készített „tortával” lepték meg Laylát. A finomság „tésztáját” lucernaszéna és réti széna, „krémjét” alma és banán alkotta, és amelyen az 1-es számot cukormáz helyett sárgarépából rakták ki.

A Layla névre keresztelt kis orrszarvú valamivel több mint 16 hónapos vemhességi idő elteltével született meg. Lulu, az anyaállat tapasztalatlansága miatt nem tudott gondoskodni a kicsiről, így a gondozók cumisüvegből kezdték táplálni az újszülöttet. Az eredetileg 58 kg-os súllyal született apróság súlya jelenleg 750 kg.

A kis orrszarvú már 750 kg súlyú (forrás: MTI)

A kis orrszarvú már 750 kg súlyú (forrás: MTI)

Tavasszal elkészül az orrszarvúak új szálláshelye is, ahol a mostaninál jóval tágasabb férőhelyet kap az egész orrszarvúcsalád, így Lulu itt hozhatja majd világra következő borját. Layla leendő kistestvére ugyancsak mesterséges úton fogant 2007. június 14-én, így – ha minden rendben alakul – az idei év őszén lehet számítani a világrajövetelére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik