Élet-Stílus

A Coen fivérek arathatnak az Oscaron

A Nem vénnek való vidék és a Vérző arany című film vezeti nyolc-nyolc jelöléssel az Oscar-díjért versenybe szálló alkotások listáját. Az Amerikai Filmakadémia kedden hozta nyilvánosságra a legrangosabbnak tartott filmes elismerésért induló alkotók és produkciók névsorát.

A legjobb film kategóriában versenyben van még a Vágy és vezeklés, a Juno és a Michael Claiton. Az Amerikai Filmakadémia a legjobb színésznő díjára jelölte Cate Blanchettet az Elizabeth – Az aranykor című filmben nyújtott alakításáért, amelyért Arany Glóbusz-jelölést is kapott.

A versenyben lévő rendezők

A versenyben lévő rendezők

A további színésznő-jelöltek: Julie Christie (Egyre távolabb), Marion Cotillard (Piaf), Laura Linney (The Savages) és Ellen Page (Juno).A legjobb színészek között szerepel Daniel Day-Lewis, a Vérző arany sztárja, aki a filmben nyújtott játékáért már elnyerte az Arany Glóbusz-díjat is. A kategóriában versenytársai: George Clooney (Michale Clayton), Johnny Depp (Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya), Viggo Mortensen (Eastern Promises) és Tommy Lee Jones (In the Valley of Elah).

A nominált színészek

A nominált színészek

A Nem vénnek való vidék című gengszterdráma a legjobb rendező Oscar-díját hozhatja Ethan és Joel Coennek, a rendező testvérpárnak. Julian Schnabel, a Szkafander és pillangó direktora azonban megszoríthatja őket, hiszen ő vitte el idén ezzel drámával a kategória Arany Glóbuszát. A további Oscar-jelölt rendezők: Jason Reitman (Juno), Tony Gilroy (Michael Clayton) és Paul Thomas Anderson (Vérző arany).

A nominált színésznők

A nominált színésznők

A legjobb külföldi film díjáért A hamisítók című osztrák második világháborús produkció, az izraeli Beaufort, a lengyel rendező, Andrzej Wajda Katyn című történelmi drámája, a Mongol című kazah film és az orosz 12 című bírósági thriller szállhat versenybe. A Oscar-díjak 80. kiosztására február 24-én kerül sor Hollywoodban. Az Amerikai Írók Céhének (WGA) 12. hete tartó sztrájkja egyelőre bizonytalanná teszi, hogy milyen körülmények között hirdetnek majd győzteseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik