Élet-Stílus

Németországba tart a nápolyi szemét

Nagy mennyiségű olasz szemét érkezett az elmúlt napokban Németországba, és a szállítások mind a mai napig tartanak.

A Süddeutsche Zeitung keddi információi szerint Nápolyból, illetve Campania tartományból naponta változatlanul két vonat érkezik a lipcsei, valamint a bremerhaveni szemétégető telepekre, összesen 1500 tonna háztartási hulladékkal. A liberális német napilap a szállításokat szervező Ecolog nevű olasz cég egyik vezetőjétől szerezte az erre vonatkozó információkat.

A Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint a német partnerek számára kiváló üzletről van szó. A szállítások hosszabb-rövidebb megszakításokkal 2001 óta tartanak, azokat az olasz kormány megbízásából szinte kizárólag az Ecolog szervezi. A bremerhaveni, illetve a lipcsei partnercégek egy tonna szemét elégetésével több, mint 100 eurót keresnek. A két érintett szemétégető vállalat a mostani szállításokkal naponta összesen csaknem 200 ezer eurót kasszírozhat – írta a lap.

A nápolyi utcákon már szeméthegyek alakultak ki (fotó: MTI/EPA)

A nápolyi utcákon már szeméthegyek alakultak ki (fotó: MTI/EPA)

2006-ban összesen 18 millió tonna szemét érkezett Németországba, ebből 5,6 millió tonna mérgező, úgynevezett különleges szemét volt. Az import legnagyobb része uniós tagállamokból, elsősorban Hollandiából származott, de érkezett szemét az országba a világ más tájairól is.

Németországban kereken 70-et tesz ki a korszerű szemétégető létesítmények száma, s további 80 áll tervezés alatt. Toxikológusok és környezetvédő szervezetek ugyanakkor mind élesebben tiltakoznak a szemétszállítások és -égetések ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik