Élet-Stílus

Peking: a kínaiak is panaszkodnak a légszennyezettség miatt

Minden három pekingi közül kettő panaszkodik a kínai főváros levegőjének rendkívüli szennyezettsége miatt. Kína eközben cáfolta, hogy tíz munkás veszítette volna életét az egyik leghíresebb olimpiai létesítmény, a Madárfészeknek elnevezett stadion építésének évei alatt.

Hétfőn hozta nyilvánosságra a kínai nemzeti hírügynökség annak a közvélemény-kutatásnak az eredményét, amelyet a pekingi lakosok körében végeztek el. Az ötkarikás játékoknak augusztusban otthont adó metropoliszban a megkérdezettek 67 százaléka válaszolta azt, hogy Peking fő problémája a légszennyezettség, amelyet véleményük szerint alapvetően a hárommillió gépjármű idéz elő.

A világcsúcstartó távol marad?

A válaszolók másik jelentős főfájása a közlekedés miatt van: a helyzettel elégedetlenek aránya kétharmados, miközben igen sokan felróják, hogy rendre késve érkeznek be munkahelyükre, illetve onnan haza.

Pkeing egy évvel az olimpia előtt (MTI/AP)

Pkeing egy évvel az olimpia előtt (MTI/AP)

A közvélemény-kutatásnak a negatívumok dacára az a rezüméje, hogy a pekingiek mintegy 60 százaléka örül annak, hogy a fővárosban él, lakóhelyét nagy többségük biztonságosnak ítéli, utóbbi dolgában ellenvéleményen a megkérdezetteknek 22 százaléka van.

A szmog amúgy visszatérő gondként jelentkezik az olimpiára készülő külföldi sportolók körében is: legutóbb, a hétvégén Haile Gebrselassie, a maratonfutás világcsúcstartója jelentette ki: ha Pekingben nem csökkentik drasztikusan a légszennyezettség mértékét, ő valószínűleg nem áll rajthoz az augusztus 8-án kezdődő játékok 42,195 km-es versenyén. A 34 éves etióp klasszis légzési problémákkal küzd, emiatt nem indult el a tavalyi, londoni maratonin sem.

Cáfolják a 10 halálesetet

Kína eközben cáfolta, hogy tíz munkás veszítette volna életét az egyik leghíresebb olimpiai létesítmény, a Madárfészeknek elnevezett stadion építésének évei alatt. A pekingi reakció előzménye a londoni Sunday Times ama jelentése volt, amely szerint “óvatos becslések alapján is” legalább tízen meghaltak a 2003-tól készülő stadion munkálatai közben.

“A lap állítása egyszerűen nem igaz” – replikázott Szun Vej-tö (Sun Weide), az olimpia szervezőbizottságának (BOCOG) szóvivője

.

A 91 ezer ember befogadására alkalmas létesítmény, amely a tervek szerint március végére lesz kész teljesen, a nyitó- és záróünnepségnek ad majd otthont, illetve az atlétikai versenyeket és a futballdöntőket rendezik meg itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik