Élet-Stílus

Előre félnek a szélsőséges holland Korán-film következményeitől

Egy feltételezett iszlámellenes film bemutatásának következményeire igyekszik felkészülni a kormány Hollandiában.

A filmet a szélsőjobboldali populista politikus, Geert Wilders megrendelésére és részvételével készítették, és a sajtó közlései szerint egyebek között azt igyekszik bemutatni, hogy a Korán „ijesztő” könyv. Wilders korábban már igyekezett betiltatni az iszlám szent könyvet országában, egyebek között az Adolf Hitler náci alapvetésének tekintett Mein Kampfhoz hasonlítva azt.

Bár a film bemutatásáról részleteket még nem tudni, annak esetleges következményeire az elmúlt hetekben a holland kormány is készült. Jan Peter Balkenende miniszterelnök a legutóbbi kormányülés után elmondta, hogy a film tartalmáról nem alkothat ítéletet, mert az egyelőre nem ismeretes, de tartani lehet attól, hogy a bemutató mind Hollandiában, mind külföldön heves reakciókat vált ki.

Balkenende egyúttal felelősségteljes magatartásra szólított minden politikust (így kimondatlanul Wilderst is), és megerősítette, hogy Hollandia továbbra is fellép a szélsőségesség ellen, illetve mindenki jogainak tiszteletben tartása és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik