Élet-Stílus

A magyar csapat csoportelső az Eb-n

Megnyerte a csoportját a magyar férfi kézilabda-válogatott norvégiai Eb-n, miután a spanyolok legyőzték németeket, a mieink pedig öt góllal jobbnak bizonyultak a fehéroroszoknál.

Mivel a spanyolok 30-22-re nyertek a németek ellen, a magyar csapatnak pontot kellett szereznie, máskülönben kiesett volna, és lemondhatott volna a pekingi olimpiáról.

Kimaradt helyzetekkel indult a sorsdöntő összecsapás, majd beindultak az átlövők: Nagy és Ilyés. Jó bejátszásokkal tartották a lépést az első két mérkőzésüket elveszítő fehéroroszok, de fordítani nem tudtak. Létszámfölényben kis lépéselőnybe kerültek a magyarok, ámde Kurcsev állandó veszélyt jelentett – 12-9-ig ötször volt eredményes.

Jól küzdött a magyar csapat (MTI/EPA)

Jól küzdött a magyar csapat (MTI/EPA)

A 14-10-es vezetést követően több eladott labda elég volt, hogy a rivális felzárkózzon. Iváncsik Gergő találataival ismét megnyugtató lett a különbség (17-13), ám a szünet előtti szakaszban faragtak hátrányukból a fehéroroszok. A szünetben két góllal vezettünk.

A második félidő elején az Európa-bajnokság előtt honosított Eklemovics duplázott, majd Ilyést kiállították. 20-19 lett az állás, azonos létszámban viszont már jól zárt a védőfal, és megint jöttek a fontos gólok. Emberelőnyben megmaradt a lendület, és a 44. percben már 24-19 volt állás, azaz megnyugtatóvá vált a különbség.

A záró negyedóra kezdete három fehérorosz gólt hozott, majd Iváncsik Gergő pillanatai következtek. Az 54. percben, 28-23-nál Skaliczky László szövetségi kapitány időt kért. Ezt kollégája 30-23-nál tette meg, de az ellenfélnek esélye sem volt a fordításra.

Nagy László kilenc gólig jutott (MTI/EPA)

Nagy László kilenc gólig jutott (MTI/EPA)

“A tét miatt fontos volt a mostani mérkőzés. Mi vagyunk a rutinosabb, nagyobb tudású csapat, nekünk kellett diktálni az iramot, a ritmust, ugyanakkor győzelemi kényszer alatt játszottunk, ezért egy picit görcsösek voltunk. A fehéroroszok keményen harcoltak, kellemetlen stílusban védekeztek, és veszíteni valónk nekünk volt. Ki-ki meccs lesz a svédek ellen, és ők is remek formában vannak” – értékelt Sklaiczki László szövetségi kapitány.

A magyarok a csoportküzdelmek során remekül harcoltak, a spanyolok legyőzésével pedig igazi bravúrt vittek véghez, és továbbra is harcban állnak egy olyan helyezésért, amely olimpiai selejtezőt érhet. A középdöntő kedden kezdődik Trondheimben, a magyar csapat – sorrendben – a svédekkel, az izlandiakkal és a franciákkal találkozik. A spanyolok legyőzésébek köszönhetően a mieink két pontról indulnak.

C csoport (Bergen), 3. forduló:
Magyarország-Fehéroroszország 31-26 (18-16)
Gól:
Iváncsik G., Nagy 9-9, Eklemovics 4, Iváncsik T. 3, Császár 2, Ilyés, Laluska, Grebenár, Gál 1-1, illetve Kurcsev 7, Bruka 6, Puhuszkij 5, Gromiko, Harbok 3-3, Babicsev, Asztruckij 1-1.

Spanyolország-Németország 30-22 (12-12)

A végeredmény:
1. Magyarország 4 pont
2. Spanyolország 4
3. Németország 4
4. Fehéroroszország 0
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek (magyar-spanyol 35-28, német-magyar 28-24, spanyol-német 30-22)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik