Élet-Stílus

Száz éves a gyűrűzés

Magyarországon Dánia és Németország után a világon harmadikként, 1908-ban gyűrűzték meg az első madarakat. A hazai madárgyűrűzési módszerek és eredmények már a kezdetekben világhírűek voltak: az itteni gyakorlati tapasztalatokat az angliai madárgyűrűzés szervezésében is
felhasználták.

A gyűrűzés módszerének alkalmazása gyorsan elterjedt a világon, eredményei nagyban hozzájárultak a madárvonulás egyre jobb megismeréséhez – áll a Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapján. Az egyedi azonosítóval ellátott fémgyűrűket egy dán tanár használta, először 1899-ben seregélyek vonulásának vizsgálatára. A madárgyűrűzés során, Magyarországon “BUDAPEST” feliratú, sorszámozott gyűrűk kerülnek a madarak lábaira. A csüdméretnek megfelelő gyűrű nem zavarja a madarat, azt élete végéig viseli, így egyedileg azonosítható.

Száz éves a gyűrűzés 1

Énekes rigó a madarászok hálójában (fotó: MME/Papp Ferenc)


A megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy megkerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról. A madárgyűrűzés segítségével megismerhetjük az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozó helyeit, telelőterületeit, végső soron a madárvonulási rendszerek egész Földünket átfogó hálózatát.

A gyűrűzés során a madarakat különböző, biztonságos befogási módszerrel kell elfogni, ami legtöbbször speciális függönyhálóval történik. Magyarországon az évente megjelölt madarak mintegy felét, 100-120 ezer példányt, a nyolc hazai madárgyűrűző-állomáson fogják meg standardizált hálóállásokban és jelölik meg szigorú kutatási protokoll szerint. Sok madárfaj esetében alkalmazzák a fiókakori jelöléseket, amelyet különös körültekintéssel kell végezni.

Magyarországon az évente megjelölt madarak mintegy felét, 100-120 ezer példányt, a nyolc hazai madárgyűrűző-állomáson fogják meg standardizált hálóállásokban és jelölik meg szigorú kutatási protokoll szerint. Sok madárfaj esetében alkalmazzák a fiókakori jelöléseket, amelyet különös körültekintéssel kell végezni. A madárgyűrűzésnek szigorú szabályai vannak, a módszert csak vizsgázott madárgyűrűző alkalmazhatja, a természetvédelmi hatóságok engedélyével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik