Élet-Stílus

Két orosz és egy amerikai tudós kapta a Crafoord-díjat

Edward Witten amerikai, valamint Makszim Koncsevics és Rasid Szunyajev orosz tudósoknak ítélték oda 2008-ban a Nobel-díj kiegészítőjeként számon tartott Crafoord-díjat.

Witten és Koncsevics megosztva a matematikai Crafoord-díjat kapta, míg Szunyajevnek a csillagászat tudományában nyújtott teljesítményét ismerték el a kitüntetéssel. A díjat Svédországban 1980-ban alapították, azzal a céllal, hogy olyan tudományágak képviselői is méltó elismerésben részesülhessenek, amelyek kívül esnek a Nobel-díj körén. Ide tartozik egyebek között a matematika, a geológia és a csillagászat.

A Princeton Egyetemen kutató elméleti fizikus Witten és Koncsevics, a franciaországi IHES természettudományi intézet munkatársa „a matematikához való, a modern elméleti fizika inspirálta hozzájárulásáért” részesül az elismerésben. Szunyajev, a németországi Max Planck Intézet Asztrofizikai Intézetének kutatója a magas energiájú asztrofizika és kozmológia terén elért eredményeiért kapja a kitüntetést.

Az összesen 500 ezer dollár pénzjutalommal járó díjat április 23-án Stockholmban adják át, XVI. Károly Gusztáv svéd király jelenlétében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik