Élet-Stílus

Két orosz és egy amerikai tudós kapta a Crafoord-díjat

admin
admin

2008. 01. 18. 21:30

Edward Witten amerikai, valamint Makszim Koncsevics és Rasid Szunyajev orosz tudósoknak ítélték oda 2008-ban a Nobel-díj kiegészítőjeként számon tartott Crafoord-díjat.

Witten és Koncsevics megosztva a matematikai Crafoord-díjat kapta, míg Szunyajevnek a csillagászat tudományában nyújtott teljesítményét ismerték el a kitüntetéssel. A díjat Svédországban 1980-ban alapították, azzal a céllal, hogy olyan tudományágak képviselői is méltó elismerésben részesülhessenek, amelyek kívül esnek a Nobel-díj körén. Ide tartozik egyebek között a matematika, a geológia és a csillagászat.

A Princeton Egyetemen kutató elméleti fizikus Witten és Koncsevics, a franciaországi IHES természettudományi intézet munkatársa „a matematikához való, a modern elméleti fizika inspirálta hozzájárulásáért” részesül az elismerésben. Szunyajev, a németországi Max Planck Intézet Asztrofizikai Intézetének kutatója a magas energiájú asztrofizika és kozmológia terén elért eredményeiért kapja a kitüntetést.

Az összesen 500 ezer dollár pénzjutalommal járó díjat április 23-án Stockholmban adják át, XVI. Károly Gusztáv svéd király jelenlétében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.