Élet-Stílus

Időutazás párezer forintért

Időutazásra invitálják litván turisztikai illetékesek a szovjet múlt iránt érdeklődőket. A George Orwell regénye által ihletett, 1984 elnevezésű projekt keretében a résztvevőknek mindenekelőtt el kell jutniuk a fővárostól 25 kilométernyire lévő titkos bunkerba.

A 3 ezer négyzetméter alapterületű és a földfelszín alatt 5 méter mélyen fekvő létesítményt több mint harminc éve hozták létre, ahol az elképzelések szerint egy esetleges nukleáris háború idején üzemelhetne egy tévé- és rádióstúdió.

A “Back to the USSR” (“Vissza a SZU-ba”) időutazásra ellátogatók megszemlélhetik, hogyan nézett ki a szovjet idők kétemeletes, atombiztos bunkere. Egyórás földalatti séta 35 litasba, mintegy 2580 forintba kerül. A szervezők szerint a földalatti labirintusból kiszabadulva mindenki egészen másképp értékeli majd a demokratikus értékeket.

Időutazás párezer forintért 1

A földalatti labirintus bejárata (forrás: vilniusoutthere.com)


A bejáratnál szovjet egyenruhába öltözött, kutyás katonák fogadják a látogatókat, és leveszik tőlük a mobiltelefont, pénzt, fényképezőgépet, s a XXI. század egyéb “nélkülözhetetlen” kellékeit. Miután a turisták beöltöznek a szürke színű pufajkába, leereszkednek az ötméteres mélységben lévő bunkerba, ahol végignézhetnek néhány 1984-ben készült tévéhíradót, átélhetnek egy KGB-s kihallgatást, kipróbálhatják a gázmaszkot és a Kalasnyikov összeszerelését.

Aki pedig a „másik oldal” életére is kíváncsi, annak egy autentikus szovjet vacsorát (tokhal, kaviár) szolgálnak fel a kommunista párt központi bizottságának egyik üléstermében, melyet egy pohár orosz vodkával vagy konyakkal öblíthet le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik