Élet-Stílus

A gazdaságot veszélyezteti a klímavédelem?

admin
admin

2008. 01. 18. 07:52

Egyre több tagország kifogásolja a szén-dioxid-kibocsátással és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban rájuk szabott uniós feladatokat - írja a Népszabadság.

A tavaly márciusi EU-csúcs döntött arról: az üvegházhatás enyhítésére a huszonheteknek 2020-ig húsz százalékkal kell csökkenteniük a szén-dioxid-kibocsátást (az 1990-es alaphoz képest), s ugyanennyire növelniük a megújuló energiaforrások ma 8,5 százalékos arányát. Az Európai Bizottság a jövő szerdán közli a jogszabályjavaslatokat, amelyek kiszivárogtak, s felháborodást tükröző levelek sorához vezettek. José Manuel Barroso európai bizottsági elnök azt mondta: „Ne várják, hogy kompromisszumot kötünk az európai érdekekről!”

Sigmar Gabriel német környezetvédelmi miniszter szerint az EU és Németország iparát, versenyképességét veszélyezteti, hogy nemcsak a CO2-kibocsátás meghatározott plafonja felett, de a minimális szennyezésnél is fizetni kellene majd a tanúsítványért. Az unió üzleti körei is úgy vélik, hogy az ipar Európából máshová településéhez vezethetnek a tervek. Az ETUC, a szakszervezetek brüsszeli képviselete a munkahelyeket félti.

Levelet írt Brüsszelbe Nicolas Sarkozy francia elnök is. Ebben a többi közt kifogásolja a megújuló energiaforrások százalékos növelésére irányuló brüsszeli terveket. Magyarország már márciusban jelezte, hogy 15-16 százaléknál többet semmiképpen nem tud vállalni, amikor több tagállam még 30 százalékon gondolkodott. Nemtetszéssel fogadják a tervet a gazdagabb és környezetkímélő forrásokat használó tagországok, így a svédek és az osztrákok is. Ők máris teljesítik a húsz százalékot, de az EU további – szerintük irreális – erőfeszítéseket követel, hogy legyen “rátartás” a gyengébben teljesítőknél.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.