Élet-Stílus

Elhunyt a „problémás” sakkfenomén

Betegség következtében életének 64. évében elhunyt Bobby Fischer egykori sakkvilágbajnok. Az excentrikus fenomén zsidó származása ellenére antiszemita nézeteket vallott, tagadta a holokausztot, az Egyesült Államokban bűnvádi eljárást indítottak ellene, Japánban pedig börtönben is ült.

Kapcsolódó linkek


sakk.lap.hu
sport.lap.hu

Az amerikai – pontosabban chicagói – születésű, később izlandi állampolgárságot kapó sakkfenomén halálhírét az izlandi RUC rádióadó jelentette be pénteken – írta az MTI.


Robert James „Bobby” Fischer pályafutása legnagyobb sikerének helyszínén élte utolsó napjait: 1972-ben – megszakítva a hosszú évtizedek óta tartó szovjet hegemóniát – Borisz Szpasszkijt legyőzve, első amerikaiként ebben a városban nyerte el a vb-címet.


Az általános vélekedés szerint a Reykjavíkban lejátszott világbajnoki döntő erős befolyással lehetett a helyi törvényhozókra abban, hogy a szigetország befogadja a „törvényen kívüli” sakkfenomént, s állampolgárságot adjon neki.

Kiemelendő, hogy Izland ezzel nagy valószínűséggel megmentette Bobby Fischert attól, hogy az amerikai igazságszolgáltatás ítélkezzék fölötte, és akár többéves szabadságvesztést rójon ki rá.



Elhunyt a „problémás” sakkfenomén 1

A világ egyik legjobb sakkozója volt (Wikipedia)


Évekig bújkált


Fischer ugyanis 1992-ben szembeszegült azzal a washingtoni tilalmi intézkedéssel, amely a Jugoszláviát sújtó amerikai szankciókból fakadt, és a balkáni országban 3,3 millió dollárért egy parti erejéig ismét sakktáblához ült Szpasszkij ellen, akit megintcsak legyőzött.


A klasszis sakkozó ezt követően már soha nem tért vissza az Egyesült Államokba – ahol az ellene indított bűnvádi eljárást a haláláig nem vonták vissza – hanem eltűnt a hatóságok szeme elől, és bujkálva a világ számos pontján megfordult, többek között Budapesten is élt, majd 2005-ben Izlandon talált új otthonra.


Ezt megelőzően egyébként Japánban kilenc hónapig volt előzetes letartóztatásban, mert visszavont amerikai útlevéllel próbált meg bejutni a távol-keleti országba. 2005 márciusában került szabadlábra.


Nehéz ember volt


Már ebből is kiderül, hogy Bobby Fischer nem csak kivételes sakkozó volt – a legtöbb visszaemlékezésében a világ legjobbjának nevezik -, hanem rendkívül ellentmondásos és nehezen kezelhető ember is, aki több megnyilatkozásával is megdöbbentette a világot.


Zsidó származása ellenére antiszemita nézeteket vallott, több interjújában becsmérelte a zsidókat, s nyíltan tagadta a holokausztot. Emellett verbális harcban állt szülőhazájával, az Egyesült Államokkal is, leginkább annak külpolitikáját támadta, továbbá úgy tartotta, „USA a zsidók ellenőrzése alatt áll”.

Amerika terrorfenyegetettségét „jó hírnek” nevezte, a World Trade Center lerombolása miatt sem ejtett könnyeket (sőt…), valamint George W. Bush amerikai elnök halálát kívánta. Fischert pénteken egy reykjavíki kórházban érte a halál; annak okáról nem érkezett hír.

Magyar volt az apja?!

Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, volt szövetségi kapitány – amellett, hogy Fischer Budapesten is élt -, további magyar kapcsolatokat is felsorolt az MTI-nek: „A Fischerről megjelent életrajzi könyvben két volt CIA-ügynökre hivatkozva az olvasható, hogy a sakkzseni apja magyar volt, nevezetesen Neményi Pál, egy külföldön élő fizikus. Erre bizonyíték például, hogy Neményi haláláig anyagilag támogatta Fischer anyját. Szintén magyar vonatkozás, hogy a kilencvenes évek elején az akkor tinédzser Rajcsányi Zita levelezés útján jó barátságba került Fischerrel, s többek között az ő segítségével jött létre 1992-ben a Szpasszkij elleni visszavágó” – nyilatkozta Kállai Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik