Élet-Stílus

Lecsúsztunk az Oscarról

Az Amerikai Filmakadémia kilenc filmre szűkítette az idegen nyelvű kategóriában induló alkotások listáját. Sok esélyesnek tartott induló kiesett, és a Taxidermia sincs az Oscarért indulók között.

A rövidített listán egy osztrák film, a Pénzhamisítók (Stefan Ruzowitzky), egy brazil alkotás – The Year My Parents Went on Vacation (Cao Hamburger), egy izraeli, a Beaufort (Joseph Cedar), egy kanadai L’Age des Tenebres (Denys Arcand), egy kazah, a Mongol (Sergei Bodrov), egy lengyel, a Katyn (Andrzej Wajda), egy olasz, Az ismeretlen (Giuseppe Tornatore), egy orosz, a 12 (Nyikita Mikhalkov) és egy szerb – A csapda (Srdan Golubovic) szerepel.

Lecsúsztunk az Oscarról 1

Nyikita Mikhalkov: 12

A kilencsorosra húzott lista annyiban nem hozott meglepetést, hogy az egyébként is polgárpukkasztó Taxidermiát kizárta az esélyesek közül, de emellett olyan filmek is kiestek a rostán, mit az Őfelsége pincére voltam, a Cannes-ban már elismert 4 hónap, 3 hét, 2 nap, vagy a Golden Globe-on nyertes Szkafander és pillangó.

A külföldi filmek között induló Taxidermia mellett ugyan az alkotók bejelentése szerint az 56 csepp vér című musicalt benevezték az akadémiai díjra, de nem az idegen nyelvű filmek közé, mert ott országonként csak egy művet lehet indítani, amelyről az adott ország szakmai tanácsa dönt.

Lecsúsztunk az Oscarról 2

Taxidermia

Az összes többi kategóriában azonban az alkotók gond nélkül nevezhetik a filmjüket, amennyiben Los Angeles countyban (megyében) hét, egymást követő napon moziban vetítettek. Bár az 56 csepp vért két héten át játszották az ottani mozik, ettől még nem lett egy fikarcnyi esélye sem a legjobb hollywoodi filmek közötti versenyben, akárcsak az amerikai sztárok között a magyar színészeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik