Élet-Stílus

A kanalasgém lett az év madara

A Magyar Madártani Egyesület 28 éve választja meg az év madarát. A mostani döntésük hátterében a vizes élőhelyekre való fokozottabb odafigyelés áll.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) 2008-ban a kanalasgémet választotta az év madarának. A döntést mindig alapos mérlegelés előzi meg. A kiválasztás szempontjai különbözőek: a faj tényleges veszélyeztetettsége, hirtelen állománycsökkenés, kiemelt védelmi akció, vagy éppen az aktív védelem népszerűsítése.

Magyarország európai viszonylatban “kanalasgém-nagyhatalomnak” számít 1100-1300 páros fészkelő-állományával, mégis vannak olyan intő jelek, amelyek indokolttá teszik a kanalasgémre, és rajta keresztül a vizes élőhelyekre való fokozott odafigyelést.



A kanalasgém lett az év madara 1

Kanalasgémek a Hortobágyon (fotó: MTI)


A kanalasgémek csak olyan sekély vizekben tudják beszerezni táplálékukat, ahol lábuk még érinti az aljzatot. A globális felmelegedés azonban sok kisebb víz eltűnését, korai kiszáradását okozza, ami veszélyezteti a vízimadár populációját is. A kanalasgém fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik