Élet-Stílus

Megszűnik a G14

Kedden feloszlott a kontinens elit futballklubjait tömörítő érdekvédelmi szervezet, a G14, helyét a hamarosan megalakuló Európai Klubok Szövetsége veszi majd át.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

A G14 – amelynek alapítója volt többek között a Manchester United, a Liverpool, a Barcelona, a Liverpool, az AC Milan és a Bayern is – évekig harcban állt a nemzetközi (FIFA), valamint az európai (UEFA) szövetséggel.

A háborúskodásnak egy egyezség vetett véget: a G14 az összes futballszervezetek ellen indított perét beszünteti, a FIFA és az UEFA pedig garanciát vállal arra, hogy a jövőben a klubok kompenzációt kapnak a válogatott tornákra (Európa-bajnokság, világbajnokság) elengedett játékosok után.

A G14 amúgy nem múlt ki teljesen, legalábbis Thomas Kurth általános igazgató szerint, aki úgy nyilatkozott, hogy a szervezet február 14-ig, azaz a következő tanácskozásig még mindenképpen működik.


Megszűnik a G14 1

Végre béke (20minutes.fr)


Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke elmondta, hogy a szervezet január 21-i kongresszusa javasolni fogja az Európai Klubok Szövetségének megalakítását, amelyben a 53 tagország képviseltetné magát több mint 100 csapattal.

A G14 névre keresztelt érdekvédelmi szervezetet – melynek jelszava a „klubok hangja” volt – 2000 őszén alapította meg a kontinens 14 elitklubja. Új tagok csak meghívásos alaposan kerülhettek be. A létszám 2002-ben 18-ra duzzadt, de a név nem változott. A G14 a profi klubok képviseletében, azok hasznát és érdekeit szem előtt tartva, gyakorta összetűzésbe került a nemzetközi és az európai szövetséggel, többször felmerült egy saját szuperliga megalapítása is.

Alapítók: Manchester United (angol), Liverpool (angol), Juventus (olasz), AC Milan (olasz), Inter (olasz), Marseille (frania), PSG (francia), Bayern München (német), Borussia Dortmund (német), Ajax (német), PSV (holland), FC Porto (portugál), Barcelona (spanyol), Real Madrid (spanyol). 2002-ben csatlakoztak: Arsenal (angol), Lyon (francia), Bayer Leverkusen (német), Valencia (spanyol).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik