Élet-Stílus

Új sztár született a Milannál

Óriási várakozás előzte meg a nyáron leigazolt Alexandre Pato bemutatkozását a Bajnokok Ligája címvédőjénél. A debütáló meccsen gólt szerző fiatal brazilt az AC Milan trénere és az alelnöke is agyba-főbe dicsérte, de vannak olyanok is, akik nem örülnek felhőtlenül az érkezésének.

Az AC Milan tavaly augusztusban igazolta le az akkor még csak 17 éves Alexandre Patót, aki tétmeccsen január 3-ig nem léphetett pályára. A BL-győztes közismert csatárgondjai miatt hatalmas nyomás nehezedett a fiatal brazilra, aki az első bajnokiján meggyőző produkcióval kápráztatta el a San Siro közönségét.

Hat hónapot várt az első tétmeccsre

A Napoli ellen 5-2-re megnyert mérkőzés utolsó gólját Pato szerezte, és a csapata egyik legjobbja volt. Érthető, hogy a tréner és a klub alelnöke boldogan nyilatkozott a fiatal sztárról. „Pato ragyogóan mutatkozott be” – mondta Adriano Galliani.





„Pato egy fiatal játékos, aki már most nagyon jó, de hagyni kell, hogy nyugodt körülmények között tovább fejlődjön. Az elkövetkező években a csapatunk egyik meghatározó figurája lehet, de a Milan nélküle is nyert már jó néhány trófeát” – mondta Galliani, utalva azokra a pletykákra, amelyek szerint a csapat a nyáron teljesen átalakul.

A milánóiak trénere is dicshimnuszokat zengett a fiatal brazilról. „A korához képest rendkívülien érett és higgadt játékos. Az elmúlt hónapokban nem volt könnyű dolga, türelmesen kellett várnia az első meccsére. A hat hónap azonban nem telt el haszontalanul. Megismerte a körülményeket és a társakat, ami jócskán megkönnyítette a bemutatkozását” – mondta Ancelotti.

A riválisok is bókolnak

A Milan csapatkapitánya, Paolo Maldini arra figyelmeztette fiatal csapattársát, hogy lesznek nehéz időszakok a karrierjében. „Az első vizsgáján parádésan teljesített, de lesznek nehezebb mérkőzései is. Az azonban kétségkívül már most megállapítható, hogy hihetetlen képességű játékos” – méltatta a több mint 20 évvel fiatalabb társát a szezon végén visszavonuló Maldini.

Nemcsak a Milannál, hanem a riválisoknál is felfigyeltek a brazil tehetség bemutatkozására. A Juventus vezetőedzője, Claudio Ranieri egyszerűen földönkívülinek nevezte Patót: „Úgy játszott a Napoli ellen, mint egy 30 éves tapasztalt futballista.”

Maga Pato szerényen nyilatkozott a mérkőzés után. „Örülök, hogy végre játszhattam. Óriási élmény volt számomra Ronaldóval együtt pályára lépni. Nem véletlenül hívják őt a Fenoménnak. Ő az én példaképem, és egy álmom valósult meg, hogy vele egy csapatban játszhattam” – mondta Pato.


Új sztár született a Milannál 1

A hétvégén színre lépett Alexandre Pato (LaPresse)


A fiatal brazil érkezésével, és Ronaldo felépülésének köszönhetően vasárnap a Milan új hadrendben állt ki a Napoli ellen. Borítékolható, hogy a csapata legjobb szezonbeli teljesítményét látva Ancelotti nem fog változtatni nyerő taktikáján – persze ha nem sérül le valamelyik sztár.

Seedorf panaszkodik

A Kaká-Ronaldo-Pato trió szerepeltetése a támadóalakzatban egyben azt is jelenti, hogy Clarence Seedorfnak hátrébb kell húzódnia a középpályára. Ez nincsen ínyére a rutinos holland sztárnak, aki ennek ellenére a Napoli elleni mérkőzés legjobbja volt. „Biztos voltam abban, hogy Patóval remekül fog menni a játék. Ugyanakkor sajnálom, hogy vissza kellett lépnem a középpályára” – nyilatkozta a 31 éves játékos.

Carlo Ancelotti hangsúlyozta, hogy Seedorfnak, mint mindenki másnak áldozatokat kell hoznia a csapatért. „Fantasztikusan játszott vasárnap, számomra ő volt a meccs embere” – mondta a mester, majd hozzátette: „Seedorf – jogosan – úgy érzi, hogy óriási szerepe volt abban, hogy tavaly megnyertük a Bajnokok Ligáját. De nem ő az egyetlen, akinek a csapat érdekében alkalmazkodnia kell a körülményekhez.”

—-Portré—-

Alexandre Rodrigues da Silva néven látta meg a napvilágot 1989. szeptember 2-án a Milan új sztárja. Hároméves korábban kezdett el focizni, és hamar felfigyeltek a tehetséges fiatalra. A Gremio vitte volna Alexandrét, de a szülei kérésére 2001-ben az Internacionalhoz írt alá.

2000-ben kis híján megfeneklett a karrierje, miután egy röntgenvizsgálat során tumort találtak a kezében. A családjának nem volt pénze a műtétre, de egy ismerős orvos a segítségükre sietett.

A brazil élcsapat akadémiáján csiszolta a tudását Pato, majd 17 éves korában mutatkozott be a nagycsapatban. Néhány éve vette fel az Alexandre Pato (Alex a kacsa) becenevet szülővárosa, Pato Branco után.





Az Internacional nagycsapatában remekül sikerült a bemutatkozása. Az első 4-1-re megnyert bajnokiján, három gólt készített elő, a negyediket pedig ő szerezte a Palmeiras ellen. A 2006-os klubvilágbajnokságon döntőbe lőtte a csapatát, és az egyiptomi Al-Ahly Cairo elleni találatával megdöntötte Pelé egyik rekordját. Korábban a háromszoros világbajnok volt a legfiatalabb gólszerző hivatalos FIFA-tornán (17 év 239 nap), de Pato (17 év 102 nap) megjavította a vonatkozó rekordot.

A nyáron több nagy európai egyesület (AC Milan, Benfica, Juventus, Inter, Chelsea és Arsenal) is szerette volna leigazolni a fiatal brazil tehetséget. Az Internacionale végül a milánóiak 22 millió eurós ajánlatára bólintott rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik