Élet-Stílus

Eladják a Mátyás-templom tetőcserepeit

admin
admin

2008. 01. 14. 18:50

Díszcsomagolásban, Varjú Imre kanonok aláírásával, darabonként 3600 forintért árulja a Mátyás-templom lecserélt tetőcserepeit a budavári Nagyboldogasszony-főplébánia.

A templom felújításának vannak olyan részberuházásai, amelyeket a plébánia fog elvégeztetni, ilyen például a külső pénztárfülke építése vagy a harang-rekonstrukció, a befolyó pénzt ezekre fordítják majd mondta Mátéffy Balázs, a templom kulturális központjának igazgatóhelyettese. Természetesen nem mind a 150 ezer Zsolnay-cserép egyenkénti eladását tervezik – tette hozzá.

Az ötlet azért vetődött fel, mert nagyon sajnálják a levett cserepeket kidobni, márpedig azok már alkalmatlanok a tetőfedésre, építési hulladékká válnak. A szentély fölött sok cserepet lecseréltek már új Zsolnay-darabokra, egyes színekben látható is az eltérés, újra megjelentek a vörös árnyalatok.

A II. világháború idején a XIX. század végi, eredeti cserepek nagy része megsemmisült, az 1940-es évek végén ideiglenes cserepek készültek, s azután is csak kevés eredeti, Schulek Frigyes-féle darab került vissza a templom tetejére. A megvételre kínált cserepek értéke abban rejlik, hogy mégiscsak fent voltak 50 évig a Mátyás-templom tetején – hangsúlyozta Mátéffy Balázs, aki a vasfüggöny darabjaihoz hasonlítva a cserepek eszmei értékét.

A cserepeket díszcsomagolásban árusítják: finom hullámpapírban, közepén ablakkal, amelyben látszik az eddigi elhelyezésről szóló tanúsítvány, feliratozás, és a sorszámozás – mondta, megjegyezve: egyelőre minimális az érdeklődés az emléktárgy iránt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.