Élet-Stílus

Jones börtönbüntetést kapott

Hathónapos börtönbüntetésre ítélték a doppingvétség miatt eltiltott, és emellett az olimpiai és a világbajnoki érmeitől is megfosztott Marion Jonest. Denise Lewis, a britek egykori olimpiai bajnoka szerint a döntés üzenet a csaló sportolóknak.

Kapcsolódó linkek

atletika.lap.hu
sport.lap.hu

Jonesnak hamis tanúzásért, csekkhamisításért és tiltott szerekkel való visszaélésért kellett felelnie. A bíró az ügyész kérvényét fogadta el, ekképp született meg a döntés. A védő próbaidőt kért az atléta ellen – írta az MTI.

A kétgyeremes Jones irgalmas ítéletet várt a bírótól, ám az a maximális büntetést szabta ki, mivel szerinte ismételt törvényszegésről van szó, mivel az egykor ünnepelt a sportoló a doppingügy kirobbanásakor és eleinte a csekkhamisítási ügyben egyaránt hazudott.

A hathónapos letöltendő börtönbüntetésen kívül két év felfüggesztett szabadságvesztés, illetve 400 óra közmunkára vár az atlétára. Igaz, az nem szerepel a híradásokban, hogy jogerős-e az ítélet.

A 32 esztendős amerikai klasszist a sport berkein belül már megbüntették: megfosztották olimpiai és világbajnoki érmeitől, továbbá eltiltották az ötkarikás játékoktól. Ám kálváriája várhatóan a mostani ítélethirdetés után is folytatódik, mert több viadal szervezője is azt tervezi, hogy visszakéri tőle a rajtpénzeket és a jutalmakat.


Jones börtönbüntetést kapott 1

Sírva távozott a New York állambeli White Plains bíróságáról (MTI/EPA)


A britek olimpiai bajnok atlétája, Denise Lewis egyetért Jones büntetésével, s szerinte a mostani ítélet egyben üzenet a csaló sportolóknak. „A döntés világos üzenet azoknak, akik a csalás mellett döntenek. Most már tudják, mire számíthatnak” – mondta Lewis.

„Jones szörnyű élet élt az elmúlt néhány évben, mert tudta, hogy előbb-utóbb úgy is lelepleződik a csalása” – vélekedik az amerikai antidopping ügynökség vezetője, Travis Tygart. „Sok az a hathónapos börtönbüntetés, rettentően szomorú lehet most Jones és családja, ugyanakkor más sportolókra nézve elrettentő hatású ez az ítélet” – reagált a döntésre a nemzetközi szövetség szóvivője.

A 32 esztendős Jones október 5-én vallotta be, hogy – bár tudtán kívül – 1999-től két éven át doppingszereket használt. A „tiszta” nevű, szteroidokat tartalmazó készítményt – amelyet a THG-t is gyártó BALCO laboratórium állított elő – akkori edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta, aki állítása szerint neki csak annyit mondott az anyagról, hogy táplálék-kiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.

A sydneyi olimpián, valamint a 2001-es vb-n is remeklő Jones – aki soha nem bukott meg a doppingvizsgálatokon -, a vallomással egy időben bejelentette visszavonulását. Az amerikai sztár Sydneyben megnyerte a 100 és 200, valamint a 4×400-as váltót, bronzérmes lett 4×100-as stafétával, valamint távolugrásban. A 2001-es edmontoni világbajnokságon második lett 100 méteren, és megnyerte a 200-at.

Sitten az edző is


Egy nappal azután, hogy hathónapos börtönbüntetésre ítélték Marion Jonest, egy bírósági ítélet szerint edzőjének is rács mögé kell vonulnia. Steve Riddickre – aki tagja volt az 1976-os olimpián diadalmaskodó 4×100-as váltónak – öt év három hónapos szabadságvesztést róttak ki csalás és pénzmosás miatt, továbbá 375 ezer dollárt kell fizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik