Élet-Stílus

Német edző a válogatott kispadján?

A foci24.com internetes oldal szerint Kisteleki István MLSZ-elnök első számú kapitányjelöltje Christoph Daum, a Bundesliga másodosztályában szereplő 1. FC Köln jelenlegi vezetőedzője. A portál úgy tudja, az edző évi nettó egymillió eurós fizetését az MLSZ egyik elnökségi tagja fedezné.

Kapcsolódó linkek


magyarfoci.lap.hu
sport.lap.hu

A labdarúgással foglalkozó weboldal információi szerint az 54 esztendős Christoph Daum lehet a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

„Ha hinni lehet a híreknek, Kisteleki István már mindenben megállapodott a szakvezetővel” – írja a weboldal, mindezt megtoldva azzal, hogy „a leendő szövetségi kapitány éves nettó közel egymillió eurós fizetését Scheer Sándor, az MLSZ elnökségi tagja ‘vállalta’ magára!”


Német edző a válogatott kispadján? 1

Magyarországra jön? (stern.de)


Évekkel ezelőtt nagyot hibázott

Christoph Daum egyébként az éves bruttó 2,5 millió eurójával a teljes Bundesligát nézve a harmadik legnagyobb fizetéssel rendelkező edző. Őt Félix Magath (Wolfsburg) előzi meg 3,5 millióval, míg az első helyen a Bayern München mestere, Ottmar Hitzfeld áll kereken 4 millióval.

Az 54 éves szakember 2006 novembere óta dolgozik a kölni csapatnál, melyhez 2010-ig érvényes szerződés köti. Korábban a Stuttgart, a Besiktas, a Bayer Leverkusen, az Austria Wien és a Fenerbahce kispadján is ült. 2000-ben majdnem német szövetségi kapitánynak választották, a helyi szövetség (DFB) azonban elállt az alkalmazásától, miután kiderült, hogy kokaint fogyasztott.

Több országból keresték

„Annak idején elkövettem egy hibát, ezt el is ismertem, meg is bűnhődtem érte” – magyarázta december végén Daum. Az edző ehhez hozzátette: „Továbbra is álmom, hogy német szövetségi kapitány legyek. Az utóbbi időben a nemzeti együttes élére megkerestek Lengyelországból, Szerbiából, a Dél-Afrikából és az Egyesült Államokból, de mindegyik felkérésre nemet mondtam.”

Más kérdés, hogy mit válaszol(t) Kisteleki invitálására. Az MLSZ elnöke egyelőre titkolózik a kapitánykérdésben, de a január 15-i elnökségi ülésen minden kiderül. A Nemzeti Sport korábbi információi szerint a belga Franky Vercauteren, valamint a norvég Trond Sollied – no és persze Várhidi Péter – is esélyes lehet a kapitányi posztra.

Kisteleki külföldi párti

Az MLSZ elnöke a Nap-kelte adásában e témában elmondta, elképzelhető olyan megoldás, hogy az új kapitány csak májusban veszi át a válogatott irányítását, mivel az egyik jelenleg képben lévő szakembernek addig érvényes szerződése van. Ugyanakkor ehhez sietve hozzátette, még hétfőn is tárgyalásokra kerül sor.

Kisteleki István leszögezte, kapitánykérdésben külföldi párti, de azt sem tartaná rossz megoldásnak, ha Várhidi Péter folytatná a munkát.

Arra a felvetésre, miszerint az élvonalbeli edzők döntő többsége nem bízik abban, hogy a nemzeti együttes továbbjut világbajnoki selejtező csoportjából, az MLSZ-elnök azt válaszolta, a válogatottnak harcban kell lennie a második helyért, ő hisz ebben. Megemlítette, hogy a futballban gyakran van példa esélytelenebb csapatok jó szereplésére, pédaként a görögök 2004-es Európa-bajnoki győzelmét hozta fel.


Új kapitány Bulgáriában és Ukrajnában

Alekszej Mihajlicsenkót nevezték ki az ukrán labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányává. A szakember szerződése a 2010-es, dél-afrikai világbajnokság végéig szól. Mihajlicseno a december elején távozott, egykori aranylabdás Oleg Blohint követi a nemzeti együttes kispadján. Bulgáriában ismét Plamen Markov irányítja válogatottat. A szakember – aki a 2004-es Eb után távozott – kétéves szerződést írt alá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik