Élet-Stílus

Klinsmann lesz a Bayern edzője

A Bayern München vezetősége már meg is találta a szezon végén távozó Ottmar Hitzfeld utódját. Már tény: július 1-jétől Jürgen Klinsmann lesz a német sztárcsapat vezetőedzője.

Kapcsolódó linkek

nemetfoci.lap.hu
sport.lap.hu


Miután a hírt a német klub már hivatalosan is bejelentette, tényként írható, hogy a Bayern München korábbi klasszis labdarúgója veszi át a nyáron a bajorok szakmai irányítását.

A német rekordbajnok jelenlegi trénere, Ottmar Hitzfeld január 2-án közölte, a szezon végén távozik, s ez követően több edzőt is hírbe hoztak a Bundesliga jelenlegi éllovasával, például Jose Mourinhót, a Chelsea korábbi szakvezetőjét és Rafa Benítezt, a Liverpool menedzserét is esélyesnek vélték a posztra.


Klinsmann lesz a Bayern edzője 1

Jürgen Klinsmann visszatér Münchenbe (AP)


A befutó ugyanakkor a Bayernhez igencsak kötődő Jürgen Klinsmann lett, aki a csapattal 1995 és 1997 között német bajnokságot és UEFA-kupát is nyert, a szurkolók is nagyon kedvelik. Az egykori csatár 23 éves játékospályafutása alatt játszott a VfB Stuttgart, az Inter és a Tottenham csapataiban is. A válogatottban 108 mérkőzésen 47 gólig jutott, s komoly része van abban, hogy a Nationalelf 1990-ben vb-t, hat évvel később pedig Eb-t nyert.

Edzőként is sikeres

Szövetségi edzőként 2004-ben tért vissza a válogatotthoz, és a 2006-os hazai rendezésű világbajnokságon bronzérmig vezette a csapatot, ám a torna után távozott, és azóta nem vállalt edzői feladatot. A jelenleg Kaliforniában élő, öt nyelven, a német mellett angolul, olaszul, franciául és spanyolul is jól beszélő szakember neve több helyen is felmerült: Amerikában és Angliában a kapitányi poszttal hozták hírbe, a Chelsea, a Liverpool, a Tottenham és az Los Angeles Galaxy kapcsán pedig lehetséges vezetőedzőként emlegették.

Klinsmann melepődött

„Meglepődtem a Bayern ajánlatán. Megkérdeztem a feleségemet, hogy el tudja-e képzelni az életét Münchenben és legnagyobb meglepetésemre igennel válaszolt. A gyerekeim közül itt született a tízéves fiam, felejthetetlen éveket töltöttem a Bayernnél, nagyon örülök ennek a felkérésnek” – nyilatkozta Klinsmann hivatalos müncheni bemutatásán. A szakember hozzátette: az elkövetkező hónapokat kaliforniai otthonában tölti, mert semmilyen formában sem szeretné megzavarni a jelenlegi edző, Ottmar Hitzfeld munkáját.

„Karl-Heinz Rummenigge ügyvezető elnök javaslatára vettük fel a kapcsolatot tavaly decemberben Klinsmann-nal és a tanácsadóival” – mondta Uli Hoeness menedzser . “A téli, svájci szabadságom azzal telt, hogy Jürgennel egyeztettem, de megérte, mert mindenben megállapodtunk. Azt várjuk, hogy irányításával a Bayern München látványos, valamint eredményes támadófutballt játsszon.”

Mindenki örül


A sportot figyelemmel kísérő Angela Merkel német kancellár is üdvözölte, hogy Jürgen Klinsmann lesz a Bayern München edzője az év közepétől. A kancellár asszony szóvivője útján hivatalosan tudatta: a több millió német futballszurkolóhoz hasonlóan örül annak, hogy Jürgen Klinsmann visszatér Németországba, s képességeit hazájában kamatoztatja. A kollégák részéről Klinsmann jelölését a Bayern élére meglepődés, de egyöntetű támogatás fogadta. Theo Zwanziger, a német szövetség (DFB) elnöke hangsúlyozta, Klinsmann eddig is sokat tett a német labdarúgásért, és örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a válogatott volt edzője most majd a Bayern München trénereként folytatja ez irányú tevékenységét. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik