Élet-Stílus

Jól teljesítettek tavaly a wellness-szállodák

Kategóriákban az öt- és háromcsillagos, a szállodatípusok közül pedig a wellness-szállodák könyvelhettek el bevételnövekedést a január–novemberi időszakban. A Balaton elsősorban a belföldi vendégeknek köszönhette forgalmának a megugrását 2007-ben.

A január–novemberi időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák együttes száma csekély mértékben változott az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek összes árbevétele 4 százalékkal emelkedett – derül ki a KSH tájékoztatójából.


Elmaradtak a német vendégek

Január–novemberben 3,2 millió külföldi vendég 9,6 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 2,4 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma lényegében nem változott az előző év azonos időszakához viszonyítva. A német és osztrák esetében a vendégéjszakák száma csökkent, míg a szomszédos országok közül legnagyobb mértékben a Romániából érkezők vendégéjszakái bővültek (42 százalékkal).

A szállodákban eltöltött vendégéjszakák esetében csupán az öt- és háromcsillagos kategóriákban figyelhető meg növekedés (2,7 – 2,1 százalék), az összes többinél csökkent az igénybevétel.


Szállodatípusok szerint, a vendégéjszakák száma a wellness szállodák esetében mutatta a legnagyobb emelkedést (7 százalék), melyet az apartmanszállók követnek 3,5 százalékos növekedéssel.


A Balaton éve volt 2007

A megfigyelt időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 3,7 millió belföldi vendéget és 9,3 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 2 százalékkal nőtt 2006 január–novemberéhez képest. A belföldivendég-éjszakák száma – a kétcsillagos szállodák kivételével – az összes szállodai kategóriában emelkedett.

A Balaton vendégforgalma – mindenekelőtt a belföldi vendégeknek köszönhetően – a több évi csökkenés és stagnálás után 2007-ben nőtt. Az ország egészére számított belföldivendég-forgalom bevételei jelentősen gyarapodtak, és a külföldieké enyhén emelkedtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik