Élet-Stílus

Czink továbbjutott, Arn és Nagy befejezte

Czink Melinda sikerrel vette az első fordulót, Arn Gréta és Nagy Kyra azonban kiesett az év első Grand Slam-versenyének, az ausztrál nyílt teniszbajnokságnak a női selejtezőjében. Szávay Ágnes 20. kiemeltként vág neki a viadalnak.

A torna honlapja szerint a kvalifikációban 12. kiemelt Czink (123. a világranglistán) két szettben verte a hazai közönség előtt szereplő Trudi Musgrave-et (544.). A korábban német színekben indult, de az idei évtől már magyar Arn Gréta ( 118.) ugyanakkor három játszmában alulmaradt a tajvani Hszie Szu-vejjel (158.) szemben, míg Nagy Kyra (130.) sima vereséget szenvedett a lengyel Marta Domachowskától (145.).

A selejtezőből három nyert mérkőzés után lehet a 128-as főtáblára jutni, amelynek küzdelmei jövő hétfőn kezdődnek. A viadal egyetlen magyar főtáblása egyesben a világranglistán 20. Szávay Ágnes lesz, aki a 20. kiemeltként kezd a főtáblán. Pénteken derül ki, hogy ki lesz a Szávay első ellenfele.

Először kiemeltként

Szávay pályafutása során most először szerepelhet majd kiemeltként Grand Slam-tornán. Ennek köszönhetően az első két fordulóban nem futhat össze az első 32 között jegyzett teniszezővel. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem kaphat kiváló egyes játékosokat – az amerikai Lindsay Davenportot, az osztrák Tamira Paszekot, vagy másokat – már az első két fordulóban. Amennyiben a magyar tehetségnek sikerül érvényesítenie a papírformát és bejut a harmadik körbe, akkor ott várhatóan a 9-16. kiemelt valamelyikével találkozhat.

“Ahogy jósolták, bejött: óriási a meleg Melbourne-ben, s ha így marad, nem lesz könnyű dolga a játékosoknak” – mondta Kuhárszky Zoltán az MTI-nek, Szávay edzője, aki korábban többek között a német Anke Huber, az amerikai Jennifer Capriati és a szerb Ana Ivanovic trénere volt. “Már nagyon várjuk a sorsolást, a hangulat remek. A kis magyar csapat remekül összetart, nagyon sajnáltuk, hogy Nagy Kyra és Arn Gréta a selejtező első fordulójában kiesett és örültünk annak, hogy Czink Melinda, aki rendszeresen edz Ágival, sikerrel vette az első kört.”

Kuhárszky közel nyolc esztendeje fedezte fel a Szávay Ágnesben rejlő tehetséget és tavaly nyár óta már hivatalosan is ő irányítja Szávay edzéseit.

Federer és Henin a topfavorit


A kiemeltek rangsorát ezúttal is a két világelső, Roger Federer, illetve Justine Henin vezeti. Utóbbiaknál a teljes top 32 elindul, míg a férfi mezőnyből sérülés miatt hiányozni fog a német Tommy Haas, valamint az argentin Guillermo Canas.

Australian Open, selejtező, 1. forduló:
Czink Melinda (12.)-Musgrave (ausztrál) 6:2, 7:5
Hszie (tajvani)-Arn Gréta (7.) 1:6, 6:2, 6:4
Domachowska (lengyel)-Nagy Kyra (18.) 6:1, 6:2

—-Kiemelési lista—-

Férfiak:
1. Roger Federer (svájci)
2. Rafael Nadal (spanyol)
3. Novak Djokovic (szerb)
4. Nyikolaj Davigyenko (orosz)
5. David Ferrer (spanyol)
6. Andy Roddick (amerikai)
7. Fernando Gonzalez (chilei)
8. Richard Gasquet (francia)
9. Andy Murray (brit)
10. David Nalbandian (argentin)
11. Tommy Robredo (spanyol)
12. James Blake (amerikai)
13. Tomas Berdych (cseh)
14. Mihail Juzsnij (orosz)
15. Markosz Bagdatisz (ciprusi)
16. Carlos Moya (spanyol)
17. Ivan Ljubicic (horvát)
18. Juan Ignacio Chela (argentin)
19. Lleyton Hewitt (ausztrál)
20. Ivo Karlovic (horvát)

Nők:
1. Justine Henin (belga)
2. Szvetlana Kuznyecova (orosz)
3. Jelena Jankovic (szerb)
4. Ana Ivanovic (szerb)
5. Marija Sarapova (orosz)
6. Anna Csakvetadze (orosz)
7. Serena Williams (amerikai)
8. Venus Williams (amerikai)
9. Daniela Hantuchova (szlovák)
10. Marion Bartoli (francia)
11. Jelena Gyementyjeva (orosz)
12. Nicole Vaidisova (cseh)
13. Tatiana Golovin (francia)
14. Nagyja Petrova (orosz)
15. Patty Schnyder (svájci)
16. Dinara Szafina (orosz)
17. Shahar Peer (izraeli)
18. Amélie Mauresmo (francia)
19. Sybille Bammer (osztrák)
20. Szávay Ágnes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik