Élet-Stílus

A fapados Dakar nem fél Mauritániától

A mauritániai véres események miatt fújták le egy nappal indulása előtt a Dakar-ralit. A fiatal és rendkívül szegény nyugat-afrikai országban a magyar Külügyminisztérium szerint nincs felfordulás, és a Mauritánián szintén áthaladó Budapest-Bamako szervezői sem aggódnak. A dakarosok egy titkos jelentés miatt döntöttek így.

A Dakar-rali francia szervezői (ASO) egy nappal az indulás előtt fújták le az idei többhetes versenyt. A rali lebonyolítása azután került veszélybe, hogy december 27-én a terroristák három katonát megöltek Mauritániában, három nappal korábban pedig fegyveresek négy francia turistát lőttek agyon, egyet súlyosan megsebesítettek.

A 2008-as Dakar programjában hét mauritániai szakasz szerepelt. A karaván január 11-én érkezett volna meg a nyugat-afrikai országba, rajt és/vagy cél gyanánt érintette volna Smara, Atar, Nuáksut, Nuhadibu, Tidzsikja és Kiffa városát, majd 19-én állt volna tovább.

Titkos jelentések alapján döntöttek

A verseny évek óta keresztülhalad veszélyes vidékeken, eddig azonban mindig meg tudtak állapodni a harcolókkal. Ezek pontos menetéről megbízható információ szinte sosem jelent meg, így nem lehet tudni, hogy a fegyveresek mit kaptak cserébe azért, hogy a verseny idejére felfüggesztik harcaikat.


A fapados Dakar nem fél Mauritániától 1

Elmarad a sivatagi show (vezess.hu)


A feszült mauritániai politikai helyzet, a francia turisták decemberi meggyilkolása még nem tántorította el a viadal szervezőit. A Dakar versenyigazgatója az események még a véres események után is úgy nyilatkozott, biztonságos lesznek az érintett szakaszok. A terroristák direkt üzengetése és a nyilvánosságra nem hozott biztonsági jelentések töltötték be az utolsó csepp szerepét a pohárban, így dőlhetett el az idei verseny sorsa.

Az ASO kelet-európai képviselője Szalay Balázs, kiemelte, hogy a verseny marokkói szakasza is fokozottan veszélyes volt, mivel a terroristák ezt az országot is megfenyegették.

Nincs állandó fenyegetettség

A világ egyik legszegényebb országaként Mauritánia a part menti olaj és gázlelőhelyek kiaknázásától vár a jövőben gazdasági növekedést. A 3,1 milliós ország, három másik arab államhoz hasonlóan felvette Izraellel a diplomáciai kapcsolatot, és az előző elnök alatt az Egyesült Államok szövetségesévé vált a „terror elleni harcban”.

A Mauritániai Turisztikai Hivatal szóvivője – még a törlés előtt – túlzottnak és kiváltképp alaptalannak nevezte az aggodalmakat, és azt mondta, a verseny lefújása rossz fényt vet országára. A Mauritániába való kiutazás nem, vagy csak a legindokoltabb esetben javasolt, a Külügyminisztérium álláspontja ebben megegyezik az Európai Unió véleményével. Habár a Mauritániában a napokban történt erőszakos cselekmények csak elszigetelt esetnek számítanak, az észak-afrikai terrorizmus természetét ismerve nem lehet kizárni, hogy hasonló merényletek az ország más pontján is bármikor is előfordulhatnak – nyilatkozta lapunknak a Külügyminisztérium Afrikai és Közel-keleti Főosztályának munkatársa.

A nagy kiterjedésű országban nincs felfordulás, állandó fenyegetettség sem jellemző – tudtuk meg a mauritániai közhangulatról érdeklődve. A Dakar rali azonban olyan esemény, mely a médiában kiemelt figyelmet kap, a szervezők ezért úgy döntöttek, hogy minimális esélyt sem adnak a terrorcselekmények megvalósulásának.

Ha a sokat bírált viadal jövője valóban komoly veszélybe került, az akkor Magyarországot is érintené, hiszen könnyen elképzelhető, hogy 2009-ben Budapestről rajtol a száguldás. A kormányt képviselő Ujhelyi István államtitkár erről december elején írt alá előszerződést Párizsban.

—-A bamakósok nem aggódnak—-

Kiadónk egyik munkatársa a tavalyi Budapest-Bamakó-ralin személyesen is megtapasztalhatta a mauritániai viszonyokat. Elmondása szerint a szervezők akkor úgy alakították ki az útvonalat, hogy a karaván elkerülje a veszélyesebb északi területeket. „Helyi fiatalok egy alkalommal megdobáltak a kocsikat, be is tört néhány szélvédő, de ezt leszámítva semmiféle attrocitásban nem volt részünk, és mi sem voltunk tanúi erőszakos cselekményeknek” – mesélt élményeiről Bálint Viktor.

A Budapest-Bamako-rali is érinti idei útja során Mauritániát. Az előzmények ellenére a többhetes futam szervezői úgy döntöttek, hogy a tervek szerint végigmennek az előre kijelölt szakaszokon. Villám Gézaként ismert Szabó Gál András, a rali szervezője a hivatalos honlapon közölte, hogy nem hajtanak fejet a terroristák fenyegetésének.


A fapados Dakar nem fél Mauritániától 2

Csalódottak a magyar dakarosok (vezess.hu)


„A terrorizmus világunk egyik kellemetlen mellékterméke, amivel élni kell tudni. Ha a terroristák előtt meghajlunk, azzal legitimizáljuk a törekvéseiket és további zöld utat adunk a terror terjedésének. Nem hagyhatjuk, hogy terroristák irányítsák az életünket!” – olvasható a honlapon.

A szervezők szerint Mauritánia stabil és békés ország, ahol nem dúl polgárháború, nincs forradalom, nincs káosz és anarchia. A rendfenntartó erők maximális mértékben urai a helyzetnek, és az elmúlt tíz napban rendszeresen megerősítették, hogy fokozott figyelemmel védik a Budapest-Bamako indulóit.

Szabó szerint a Dakar-rali szervezői súlyos hibát követtek el azzal, hogy lemondták a versenyt. „ A helyzetet minden indulónak magának kell mérlegelni és az indulás személyes döntés kell, hogy legyen” – olvasható a rali honlapján.

Az első demokratikusan megválasztott elnök

Mauritánia a Francia Nemzetközösség részeként 1958-ban autonóm köztársaság lett, majd 1960. november 28-án elnyerte függetlenségét. A ritkán lakott ország 1976-ban elfoglalta a Spanyol Szahara déli részét, három évvel később azonban kivonult a területről a gerillatámadások miatt. Ezt követően sorozatos kormányváltásokra került sor egészen 1992- ig, amikor megtartották az első parlamenti és elnökválasztást.

Az országban azonban 2005-ben katonai puccsot hajtottak végre, melynek a 2006-ban megtartott demokratikus választás vetett véget, ahol az ellenzék megszerezte a parlamenti többséget. 2007. március 25-én megválasztották Sidi Ould Cheikh Abdallahit, aki azóta is Mauritánia élén áll az ország – nyugati megfigyelők szerint – első demokratikusan választott elnökeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik