Élet-Stílus

Az oroszok érhetik el elsőként a Marsot

Oroszország műszaki tekintetben készen áll arra, hogy a 2020-as évek elején embert küldjön a Marsra – mondta kedden Lev Zeljonij, az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének igazgatója.

Az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: Oroszország reálisnak tekinti, hogy űrhajósai elsőként lépjenek a Mars felszínére, a feladat gazdasági és műszaki szempontból megoldható. Ha hamarosan hozzákezdenek az előkészítéshez, az orosz űrhajósok 2023-2025 körül leszállhatnak a Marson – mondta.

Az akadémikus szerint a Mars a Naprendszer egyetlen bolygója, ahol a közeli jövőben le tud szállni ember. E téren Oroszországnak van bizonyos előnye a nemzetközi versenyben, amennyiben az orosz űrkutatás rendelkezik a legnagyobb tapasztalattal az emberek űrutazása terén – mondta.

A tudós szerint a Marson való leszálláshoz az űrhajósokat szállító űrhajó mellett ember nélküli űrjárművekre, a bolygó körüli pályára állítható berendezésekre és Marsjárókra is szükség lesz, hiszen a legtöbb tudományos-kutatási feladatot automatikus berendezésekkel is el lehet majd végezni.


Az oroszok érhetik el elsőként a Marsot 1

Az oroszok hódítják meg a Marsot? (Fotó: AP)


Az embernek pusztán tudományos célból nem szükséges sem a Holdra, sem a Marsra repülnie, ez gazdaságilag nem kifizetődő, de az új felkutatása annyira része az ember természetének, hogy ezt a törekvést szerencsére nem is lehet feltartóztatni – mondta Zeljonij.

Ugyanakkor az akadémikus szerint az ember kilépése egy új bolygóra növeli Oroszország nemzetközi tekintélyét, feladatokat ad a tudományos intézményeknek és az iparnak, elősegíti az új technológiák kidolgozását és bevezetését. Emellett egy ilyen eredmény mintegy az egész emberiség hangulatát is emeli: ki ne emlékezne arra, milyen hatással volt Jurij Gagarin, a világűrben járt első ember repülése.

Zeljonij akadémikus mintegy az ország illetékes vezetőihez fordulva hangsúlyozta: az ember eljutása a Marsra nem annyira tudományos, mint inkább az ország tudományos-politikai tekintélyét növelő feladat, amelynek elsőbbséget kell biztosítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik