Élet-Stílus

FN-körkép: mit ér az NB I?

Az IFFHS ranglistáján a labdarúgó NB I a 73. helyen áll az országos bajnokságok között, még a szíriai és a zimbabwei liga is előrébb tart. Várhidi Péter (volt?) szövetségi kapitány szerint ez több mint elgondolkodtató, míg az egyik élvonalbeli játékos megalázónak nevezte ezt a statisztikai adatot.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

Egyre esik a színvonal, egyre kevesebb a néző, képzetlenek a játékosok, kevés a pénz. Ezeket a véleményeket sűrűn lehet hallani a labdarúgó NB I kapcsán, azaz nem kellene különösen meglepődnünk azon, hogy a magyar bajnokságot nem sokra értékelik külföldön, ám az IFFHS rangsora mégis döbbenetet kelt.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet százas listáján csak a 73. a honi élvonal.

A szudáni bajnokság is beelőzött

Az üzbég (46.), a szudáni (55.), zimbabwei (64.) vagy éppen a szíriai (65.) bajnokság is előkelőbb helyen áll. A 100-as listára felkerülő európai – legalábbis az UEFA égisze alá tartozó – ligák közül az NB I mindössze a grúz (74.), a ciprusi (96.), az izlandi (97.), a kazah (98.), a bosnyák (99.) és az azeri (100.) pontvadászatnál jobb.

Továbbá számtalan olyan ország élvonalbeli bajnoksága is megelőzi a Soproni Ligát, amely Magyarországnál rosszabb helyet foglal el a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) rangsorában. Az európai nemzetek közül ilyen Litvánia, Lettország, valamint Macedónia.


FN-körkép: mit ér az NB I? 1

Olykor a küzdőszellemmel is baj van (MTI)


Újabb pofon

Az IFFHS-rangsor elkészítésénél a helyi bajnokság és kupaküzdelem mellett az adott ország csapatainak nemzetközi szereplését vették figyelembe. Az IFFHS állítja, az így kapott eredmény hiteles és tükrözi a valóságot, sokan mások viszont kételkednek ebben. Meglehet, a rangsor valóban kissé „torz”, ugyanakkor a 73. helyünk ezzel együtt is minimum szégyenletes. Legfőképp azért, mert a világon mindenhol végigböngészik az IHFFS kimutatását, és Brazíliától Libanonon át Portugáliáig ez alapján ítélik meg a bajnokságunk színvonalát.

Ha tetszik, ha nem, a 73. hellyel újabb pofont kapott a magyar futball. Az, hogy ez miképp érinti a labdarúgásunk fő- és mellékszereplőit, az alábbi összeállításunkból kiderül.

Várhidi: döbbenetes…

Várhidi Péter, akinek a szövetségi kapitányi megbízatása december 31-én lejárt, lesújtónak találja a helyzetet, néhány pillanatig szóhoz sem jutott, csak mosolygott – kínjában. „Döbbenetes, félelmetes… Ezek a szavak jutnak eszembe elsőként arról, hogy az IFFHS szerint a zimbabwei, valamint a szíriai bajnokság is jobb a magyar NB I-nél. Ugyanakkor – pozitívan szemlélődve – azt mondom, a rangsor nyilván nem reális, persze ezzel együtt mindenkinek el kell gondolkodnia a 73. hely kapcsán…” – nyilatkozta a FigyelőNetnek Várhidi Péter.


FN-körkép: mit ér az NB I? 2

Várhidi Péter megdöbbent (MTI)


Nevetséges a rangsor

Zombori Sándor a Sport televízió szakkommentátora ugyanakkor nevetségesnek tartja az IFFHS által összeállított százas listát. A magyar pontvadászat az európai középmezőnyből is kikopott, ez tény, de az egykori válogatott labdarúgó véleménye szerint az összehasonlítások nem állják meg a helyüket, hiszen az európai kupák sokkal magasabb színvonalat képviselnek, mint az ázsiai, amerikai vagy éppen afrikai bajnokságok. Az NB I felemelkedéséhez Zombori szerint rendezett körülményekre és fegyelemre van szükség a klubokon belül, de nem ezek az elsődleges feladatok. Kevesebb csapat az élvonalban, kötelező fizikai felmérések, a külföldi játékosok leszerződtetésének bizonyos kritériumokhoz való kötése, és többek között az állam szerepvállalása is szükséges ahhoz, hogy a magyar bajnokság javítson a hírén, és a szurkolók ismét meccsre járjanak.

Megalázó, de nem reális

Kanta József, az őszi első MTK labdarúgója szerint a 73. hely megalázó, ám a fiatal játékos azonnal hozzáteszi: a rangsor nem lehet reális. „Az NB I nem tartozik a topligák közé, ezt mindenki tudja, de nem hiszem, hogy az előkelőbb helyen rangsorolt szíriainál vagy hondurasinál rosszabb lenne.” Kanta József szerint a színvonal emelkedéséhez számtalan feltételnek kellene teljesülnie; a labdarúgók annyit tehetnek, hogy keményen készülnek és a meccseken is mindent kiadnak magukból, a jó futball ugyanis visszahozza a nézőket a lelátóra. Jut eszébe: a megfelelő stadionokból sincs túlkínálat.

Éger szerint fejlődik a magyar foci

Éger László, a Paks válogatott védője, aki a spanyol másodosztályú Poli Ejido csapatában is megfordult, nem látja túl sötéten a helyzetet. „Természetesen a spanyol második liga erősebb a magyar élvonalnál, ugyanakkor szerintem nem annyira tragikus a helyzet, mint azt az említett rangsor sugallja. Ma már több klubnál rendezettek a körülmények, ráadásul több csapat harcol a bajnoki címért – izgalmassá téve így a bajnokságot -, tehát én inkább némi javulást látok. Az pedig, hogy a válogatott is biztatóan szerepel, azt mutatja, valami megindult a magyar labdarúgásban…” – nyilatkozta Éger. Neki a többi magyar élvonalbeli labdarúgóval együtt persze elsősorban a pályán kell válaszolnia a 73. hely kapcsán felmerülő kritikákra.

Természeresen kíváncsiak voltunk az első osztályú bajnoksághoz a nevét adó Heineken Hungária Sörgyárak Nyrt. véleményére is. Az alkoholos nedűt gyártó cég képviselője lapunknak elmondta, hogy a sportág jelenlegi – nehéz – helyzetében is kiállnak a magyar labdarúgás mellett. A foci Magyarország legnépszerűbb sportága, és a cégnél hisznek abban, hogy hamarosan ismét a régi fényében tündököl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik