Élet-Stílus

Afrikának hiányzik a Dakar

A Dakar-rali múlt heti lefújása elégedetlenséget váltott ki az érintett afrikai országokban. Pénzügyi és erkölcsi veszteségről is beszélnek.

A múlt pénteken, egy nappal a rajt előtt a Dakar-rali szervezői lefújták a verseny 30., jubileumi kiadását. A Dakar elmaradásának oka a versenystáv nagy részét adó Mauritániában tavaly december végén történt atrocitások miatt bizonytalanná vált biztonsági helyzet volt. December 24-én egy francia turistacsalád négy tagját – köztük két gyermeket – öltek meg fegyveresek, majd három nappal később három helyi katona lett terrortámadás áldozata.

Franciaország felszólította állampolgárait, hogy nem menjenek Mauritániába a Dakarra a biztonsági kockázatok miatt, másnap pedig a szervező ASO be is dobta a törölközőt. Bernard Laporte, francia sportminiszter így beszélt a Dakar elmaradásáról: „Egy bizonyos pont után nem lehet csak a gazdasági szempontokról beszélni, a biztonságnak elsőbbség jár.”


Afrikának hiányzik a Dakar 1

Túl veszélyes lett volna az idei verseny (vezess.hu)


Az érintett afrikai országok másképp gondolják. Mauritánia elnöke szerint „az elszigetelt esetek ellenére Mauritánia nyitott, biztonságos és vendégszerető ország maradt”.

Az afrikai félelmek a rali elmaradása után főképp arra irányulnak, hogy a külföldi befektetők kedv megcsappan a történtek miatt, pedig a pénzük mindenütt jól jönne. „A rali lefújása nemcsak Szenegálnak hatalmas veszteség, hanem minden az útvonalra eső ország számára az” – mondta a rali végcéljának helyet adó Szenegál sportminisztere.

A rali elmaradása miatti veszteséget több százmillió CFA-frankra (a volt francia gyarmatok közös fizetőeszköze, 1 CFA-frank kb. 40 fillér) becsli egy vezető helyi gazdasági szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik