Élet-Stílus

Új szalamandrafajokat fedeztek fel Közép-Amerikában

Három eddig ismeretlen szalamandrafajt fedeztek fel a kutatók Costa Rica és Panama határán, Közép-Amerika legnagyobb védett köderdejében.

Bár a hivatalos bejelentésre csak a napokban került sor, az új fajokat egy tavalyi expedíció során találták. „Az Amistad Természetvédelmi Terület Közép-Amerika legnagyobb védett köderdője, viszont egyben a legkevésbé kutatott terület is” – nyilatkozta a sajtónak Alex Monro, a londoni Természettudományi Múzeum munkatársa, a kutatás vezetője.

A kutatók úgy vélik, hogy a most leírt új fajok – amelyekkel immár 45-re emelkedett a Costa Ricán élő szalamandrák száma – valószínűleg az egész világon csak itt fordulnak elő.

Az egyik új faj a Nototriton genushoz tartozik, egészen kis méretű – három centiméter hosszú –, és mocsarakban él.

A többi új faj a Bolitoglossa genushoz tartozik: ezek éjszaka aktívak, és apró rovarokkal táplálkoznak. Az állatoknak még nincs tudományos nevük. „A Bolitoglossa a Costa Ricán élő szalamandrák legnépesebb csoportja. Eddig 21 ebbe a genusba tartozó fajt írtak le, de még nagyon sok kérdés vitatott a csoport körül. Néhány faj esetében eddig csak alig pár egyedet figyeltek meg” –nyilatkozta Eduardo Boza, a Costa Rica Egyetem kutatója.


Új szalamandrafajokat fedeztek fel Közép-Amerikában 1

Még feltáratlan a védett köderdő


Az újonnan felfedezett fajok többségére jellemző, hogy rendkívül lassan mozognak, ellenben a nyelvük villámgyors, ugyanis ezzel kapják el az étlapjukon szereplő rovarokat. Megjelenésük a mérgező békákéhoz hasonló, hasukat és hátukat ugyanis rikító színű foltok borítják.

A tavalyi három expedíció során a szalamandrákon kívül még 5300 növényt, rovart és kétéltűt gyűjtöttek be a kutatók az UNESCO Világörökséghez tartozó, mintegy 200 ezer hektáros területről. A biológusok két új békafajt és számos korábban nem ismert növényfajt is leírtak.

A brit kormány által támogatott kutatássorozat célja, hogy magyarázatot találjanak arra a világszerte megfigyelt jelenségre, hogy a trópusi kétéltűek egyedszáma drámai módon csökken.

Az egyedszámcsökkenés és a fajok kihalása mögött a kutatók szerint többek között a globális klímaváltozás, az élőhely zsugorodása és szennyeződése valamint egy gombás fertőzés áll. „Amennyiben az egyedszámcsökkenés a klímaváltozásra adott válasz, akkor a közeljövőben várhatóan a magasabb területek felé fog kitolódni az élőhelyük határa. Az egyik békafajnál már most megfigyelhető ez a jelenség” – tette hozzá Monro.

A terület feltáratlansága miatt a kutatók 2008-ban további expedíciókat terveznek. Közép-Amerika sűrűn lakott terület, ezért különösen értékes, hogy egy ilyen érintetlen és feltáratlan terület fennmaradt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik