Élet-Stílus

Netscape: élt 14 évet

Egy, a web hőskorának fontos szereplőjétől vesz hamarosan búcsút a netes társadalom, megszűnik ugyanis a Netscape böngésző.

A Netscape Navigator, amelynek jelenleg az amerikai médiaóriás, az AOL a tulajdonosa, bejelentette nem pénzeli tovább a vállalkozást.

Februárig még biztosítanak biztonsági javításokat a Netscape jelenlegi verziójához majd lassan ezt is felszámolják. A cég egyben azt kommunikálja felhasználóinak, forduljanak a szintén független Firefox böngésző felé.

A Netscape, amely a kilencvenes évek közepéig szinte egyeduralkodója volt a böngészőpiacnak, 90 százalékos használói aránnyal, mára teljesen lenullázta magát. Mindössze a világ gépeinek 0,6 százalékán fut.

Bukását elsősorban a Microsoft okozta, amely saját operációs rendszeréhez saját böngészőt kínál. Ez a versenyhátrány, a jelenleg 80 százalékkal vezető Microsoft Internet Explorer (IE) piaci hegemóniája mellett leküzdhetetlennek bizonyult.

A másik probléma volt, hogy maguk a Netscape fejlesztők többsége is átpártolt a Firefox projekthez, a Mozzilla Alapítványhoz, amely mára a böngészők 16 százalékán részesedik.
Ezzel, hiába voltak korábban a Nescapenek támogatói az AOL csoporton belül, őket is ki kellett, hogy józanítsa a böngészők piacán kiélesedett harc, amelyben nem tudtak eredményeket produkálni.

A Netscapet egy Marc Andreessen nevű mérnök fejlesztette ki, és első verziója 94-ben jelent meg. E projektje mellett a Mosaicért is ő a “felelős”, amely az első népszerű kereső volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik