Élet-Stílus

2008-ban a reneszánszé a főszerep a galériákban

Sok nagy kiállítóhely még nem jelentette be, milyen nagy kiállítással állnak a nagyérdemű közönség elé. A biztos pontnak egyelőre a Reneszánsz évbe illeszkedő tárlatok látszanak a Szépművészetiben, az Iparművészetiben, Történetiben, a Magyar Nemzeti Galériában és az Országos Széchenyi Könyvtárban.

A Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából meghirdetett Reneszánsz év programsorozat 2008. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kezdődik, és egy évvel később ugyanezen a napon ér véget. A mintegy százötven rendezvény – kiállítás, konferencia, gasztronómiai esemény – Mátyás király korát és szellemiségét, a reneszánsz és a humanizmus hagyományait, tudományos, kulturális, művészeti értékeit, az akkori Európát formáló világképet idézi fel.

Botticelli és da Vinci a Szépművészetiben

A leglátogatottabb kiállításokat felvonultató Szépművészeti legnagyobb szabású tárlata, A mediciek fénykora – Élet és művészet a reneszánsz Firenzében című kiállítás lesz, amely már január 24-én megnyílik. A kollekció, amelyben minden jelentős firenzei alkotó munkája szerepel, tulajdonképpen a magyar reneszánsz előképét mutatja be. A kiállításon Botticelli, Filippo Lippi, Fra Angelico, Leonardo da Vinci, Donatello alkotásai mellett aranykincsek, bútorok, fegyverek idézik fel a reneszánsz kori Firenzét. A kiállítás átfogóan mutatja majd be az 1400-as évek második felét, amelynek az európai reneszánszot is köszönhetjük.

A tárlat építése jelenleg is nagy erőkkel zajlik. 2008-ban emellett a Poussintól Davidig: francia mesterrajzok a Louvre gyűjteményéből című kiállítás, a Lélek és test – Kertész, Moholy-Nagy, Brassai, Capa című tárlat, valamint Hodler- és Klimt-kiállítás várja majd a látogatókat.

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM), az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) – közös kiállítást rendez. A közös kiállítás célja az volt, hogy Mátyás korát az eddiginél tágabb spektrumban mutassák be.

2008-ban a reneszánszé a főszerep a galériákban 1

Reneszánsz tabló

Négy múzeum együtt

A négy tárlat közül elsőként jövő év március 14-én az OSZK kiállítása nyílik meg, Csillag a holló árnyékában – Vitéz János és a humanizmus kezdetei Magyarországon címmel. A Vitéz Jánost középpontba állító tárlaton bemutatják a XV. századi esztergomi érsek könyvgyűjteményének legékesebb darabjait is, a közönség megcsodálhatja például a Vitéz János feljegyzéseivel ellátott, Münchenben őrzött Livius-köteteket.

Fabaky Péter kurátor szerint a Mátyás-korról kialakított történeti kép sokat változott az elmúlt évtizedben, erre is szeretné felhívni a figyelmet a Budapesti Történeti Múzeum március 19-én nyíló kiállítása, amelynek középpontjában a király és udvara áll. A múzeum összegzése szerint a Hunyadi Mátyás, a király – Hagyomány és megújulás a magyar királyi udvarban 1458-1490 című tárlaton a festmények és szobrok mellett ötvöstárgyak és miseruhák, díszes kódexek és fegyverek, oklevelek és faragott kőemlékek mutatják be az uralkodó és környezete életét. A magyarországi egyházi és közgyűjtemények kincsei mellett 65 műtárgy érkezik majd a kiállításra külföldről, 15 olaszországi gyűjtemény és számos jeles ausztriai, csehországi, németországi, és szlovákiai gyűjtemény anyagából.

Az Iparművészeti Múzeumban március 25-én nyílik kiállítás Beatrix hozománya címmel, amely a Mátyás- illetve Jagelló-kori majolikaművészetet mutatja be. A kiállítás látogatói megismerhetik egyebek mellett azokat a műhelyeket, ahonnan az export majolikák Magyarországra érkeztek, valamint az itáliai majolikaművészet magyarországi emlékeit is.

A metrón is robog a reneszánsz

Végül március 28-án nyílik a Magyar Nemzeti Galéria kiállítása, Mátyás király öröksége – A gótikától a barokkig: reneszánsz művészet Magyarországon címmel. A mintegy 450 műtárgyat felvonultató kiállítás, amely legnagyobbrészt hazai egyházi illetve közgyűjteményekből származik, az egyházak művészete mellett többek között a kor sírművészetét, az erődépítészetet, valamint a kor nemesi kultúráját mutatja be.
A sajtótájékoztatón Monok István felidézte, hogy a reneszánsz kort bemutató tárlat nem előzmény nélküli: a Magyar Nemzeti Galériában 1983-ban már rendeztek nagyszabású kiállítást Mátyás király és a magyarországi reneszánsz címmel.

A reneszánsz év kampányának keretében a 3-as metró szerelvényeit az évad legfőbb területeire koncentráló, illetve a reneszánsz szellemiségét modern formában megjelenítő plakátok díszítik egy hónapon keresztül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik