Élet-Stílus

Változik a lakásvásárlás támogatása

Százezer forinttal emelkedik a paneles lakások felújításához adható állami támogatás, az elutasított szocpol és hitel-kamattámogatási kérelem pedig felülvizsgáltatható a Kincstárral - egyebek mellett ezeket tartalmazza a lakásfinanszírozási kormányrendelet módosítása, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az új szabályok kisebb része december 23-tól, míg a többi két részletben 2008. január 1-től, illetve február 1-től lép hatályba. A január első napjától hatályba lépő szabályok szerint a támogatások jogszerűségét a Magyar Államkincstár ellenőrzi, így bővülnek annak jogosítványai, de a bankok kötelezettsége is változik. Nemcsak a támogatott személy, hanem a vele együtt költöző családtagok személyes adatait is átadja a bank az adóhatóságnak januártól, sőt ugyanezeket az adatokat a kincstárnak is meg kell küldeni.


Eddig is vissza kellett fizetni az állami támogatást, ha az adásvételi szerződéstől (illetve használatbavételi engedélytől) számított 10 éven belül lebontották a lakást. A jövőben eltekintenek a visszafizetéstől, ha a lakást természeti katasztrófa miatt kellett lebontani, viszont visszajár az állami támogatás, ha a lakásban nem az lakik, aki a támogatást kapta, illetve a lakás használatát másnak átengedik.


Új szabályként kérni lehet a lakás tehermentesítését, ilyenkor az addig kifizetett támogatásokat a kincstáron keresztül kell visszafizetni. Február 1-től változik a három, vagy több gyermeket nevelő családok méltányolható lakásigénye, amelyhez az állami támogatás jár. A három és több gyermekes családoknál február 1-től az alsó határ fél szobával nő.


Kicsit megengedőbb lesz az állam a fiatalok otthonteremtési támogatásánál. A módosítás megengedi, hogy a bank által megállapított forgalmi értéktől a szerződésbe foglalt vételár 10 százalékkal eltérhessen, de továbbra sem haladhatja meg a fővárosban és a megyei jogú városokban a 12 millió, másutt pedig a 8 millió forintot. Szintén új szabály, hogy a vásárlandó lakás minőségét (hogy az lakható) a banknak a helyszínen kell ellenőriznie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik