Élet-Stílus

Megszűnik az autópálya-matrica

Az autópályákon és más fizetős utakon január 1-jével megszűnik a szélvédőre ragasztandó matrica. Ez 250 millió forintos megtakarítást eredményez, amelyet fejlesztésekre fordítanak - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM).

A közlekedők az úthasználati jogosultság igazolására csak bizonylatot vagy sms, internetes rendelésnél nyugtázó üzenetet kapnak, amit az érvényesség utolsó napjától számított 1 évig meg kell őrizni. Az új e-matricás rendszerben az úthasználati jogosultságot a megszokott módon lehet megvásárolni: az Állami Autópálya Kezelő Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban, a kijelölt árusítóhelyeken, a szerződött viszonteladóknál, a benzinkutaknál.

Lehetőség van az sms-en, interneten, telefonhívással történő vásárlásra is. A megtakarított nyomdai és terjesztési költségeket – amelyek 2007-ben csaknem 250 millió forintot jelentettek – a közutak fejlesztésére fordítják. A motorosok számára az idén még csak átmenetileg biztosított lehetőség egész évben adott lesz: 4 napos jogosultságot vásárolhatnak, a D1 kategória 4 napos jogosultságdíjának 50 százalékáért.

Az egy napos jogosultság háromezer forint helyett 2760, az éves jogosultság a D4 kategóriában 219 ezer helyett 198 ezer forintba kerül majd. Ugyanakkor január 1-jétől már nem csak a 12 tonnánál nehezebb D4 tehergépjárművek után kell megvásárolni a 42 kijelölt főútszakaszon is az úthasználati jogosultságot (e kategória üzemeltetői már április 1-jétől fizetetésre kötelezettek), hanem a 7,5 tonna feletti D3 és a 3,5 tonna feletti D2 kategóriákban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik