Élet-Stílus

A banknál indul a lakásvásárlás

Bár a piaci adatok azt mutatják, hogy a minőségi lakóhelyek iránti érdeklődés hazánkban is folyamatosan nő, a magyarok nagy része mégsem tervezi, hogy meglévő otthona helyett a következő három évben újat vásároljon vagy felújítsa azt – derül ki GE Money által készített felmérésből.

Az öt ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország és Románia) körében végzett felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek a bankokhoz fordulnak finanszírozási tanácsért. A lakáscserével kapcsolatos pénzügyeik megoldása során is elsősorban a bankokat és egyéb pénzintézeteket részesítik előnyben a közép- és kelet-európai polgárok döntő többsége.

A GE Money felmérése szerint az önálló lakásra leginkább a magyarok törekednek, sőt a saját tulajdonú ingatlan is leginkább Magyarországon jellemző (több mint nyolcvan százalékban). Románia, Lengyelország és Oroszország polgárai kisebb, de hasonló mértékben élnek saját tulajdonú lakásban, ám a cseheknél ez az arány alig valamivel haladja meg az ötven százalékot.


A közepes méret dominál

Magyarországon közepes méretű ingatlanban élnek a legtöbben. A magyar felnőttek csaknem fele 50-75, további egyharmaduk 75-100 négyzetméter közötti alapterületű ingatlanban él. A szélsőségek kevéssé jellemzők a hazai lakásviszonyokra: a népesség kevesebb, mint egytizede él 100 négyzetméter feletti és tíz százalékot némileg meghaladó arányban lakik 50 négyzetméternél kisebb lakásban.


Ez utóbbi két lakásméret Lengyelországban gyakori: a népesség ötöde, illetve negyede él 50 négyzetméter alatti, illetve 100 négyzetméter feletti ingatlanokban. Oroszországban a kis lakások vannak többségben, a 100 ezer fő feletti városok népessége felerészt 50 négyzetméter alatti lakásokban él.


Többek költenek a csehek és az oroszok

A felmérés szerint az elkövetkező három évben a magyarok több mint fele inkább, vagy egyáltalán nem tervezi, hogy új lakást vásárol, vagy felújítja, fejleszti ingatlanát. A változtatásra leginkább a csehek, oroszok és a lengyelek készek: 50 százaléknál többen szeretnének új ingatlanba költözni, vagy javítani a meglévő minőségén.


A magyarok egyenlő mértékben preferálják az agglomerációban, a belvárosban és a vidéken elhelyezkedő ingatlanokat. A csehek fele az agglomerációba vágyik, a románok 40 százaléka pedig vidékre. A lengyelek és az oroszok egyaránt jól éreznék magukat az agglomerációban, belvárosi és vidéki ingatlanokban. Az elérni vágyott lakóterület nagysága általában (Magyarország esetében is) 75–100 négyzetméter.


Az ingatlanvásárlása vagy felújításra a legkevesebbet Magyarországon költenének: átlagosan 4,7 millió forintot. Az anyagiakat illetően a csehek, az oroszok és a lengyelek átlagosan 6,6 – 6,9 millió forintot fordítanának az új lakásra, a románok e célra megközelítőleg 5 milliót szánnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik