Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie

Péntektől jövő év első napjáig ajánlunk koncerteket, partikat és határnyitóbulit. Két ünnep közt debütál nagyon ígéretes programmal az első téli zenei fesztivál Szegeden, a SZIN ICE. Kiemelünk a szilveszteribuli-dömpingből néhány fontos megmozdulást. A tévézőknek is mindennapra felmutatunk egy jó filmet.

Mostanában kétféle ember van: aki nagyon el van foglalva a karácsonyozással, és akinek ki van a hócipője ettől a felfokozott készülődési (vásárlási) hangulattól. Az ünnepek alatt ugyanez, csak akkorra a vásárlás helyét átveszi a sok családi összejövetel. Így aztán, mint egész évben, most is az van, hogy van aki menne, van aki maradna. El kell dönteni.

menjek…

péntek, december 21.

… Tankcsapda-koncertre a Pecsába

Hatalmas zúzásra készül a 18 éves (tehát már nagykorú) Tankcsapda. Lukács Laciék nemrégiben jelentették meg a DVD-vel megtámogatott koncertalbumukat, nyilván a Pecsában is az Elektromágnesen fellelhető számok közül válogatnak.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 1

Lukács László (Tankcsapda)



A legnépszerűbb magyar rockzenekar kisebb hazájában, Debrecenben is megadja a karácsonynak, ami jár néhány nappal később, 29-én. Lesz tehát a fővárosnak és a fő civis városnak is, hogy: „mi atyánk, ki vagy a mennyekben, mond csak, én melyik ajtón menjek be”.

… határnyitó fesztiválra a Közraktárakba

“Határtalan Európa” címmel egész napos ünnepi rendezvényt szervez a Merlin Színház, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen utat tett meg Magyarország a vasfüggönytől az eltűnő határokig. E napon, amikortól az esztergomiak mindenféle papír nélkül mehetnek át végre sörözni a túlpartra, amikor Hegyeshalomnál csak intenek (ha intenek egyáltalán) a karácsonyi bevásárlást az utolsó pillanatra hagyó és Bécsben megvalósító honfitársainknak, a rendezvény felidézi a Kádár-rendszer utazással kapcsolatos politikáját és az arra adott társadalmi válaszokat. Kinn, az utcákon Trabant-konvoj pöfékel majd, benn a közraktárak épületeiben kiállítják a témához kapcsolódó rekvizitumokat, amelyek kapcsán egy-egy színész, avagy közéleti személyiség tart rendhagyó tárlatvezetést. Írók, közéleti szereplők beszélnek az utazási tilalomról, csempészésekről, az utazási előjogokról. Filmvetítésekkel idézik meg a 60-70-80-as éveket, végül egy”határtalan házibuli” köszönti a schengeni csatlakozást.


szombat, december 22.

… Szájról szájra-estre a Millenárisba

Tavaly karácsonykor mutatkozott be a Szájról szájra című különleges produkció: akkor még négy bájos, fiatal és nem utolsósorban csodálatos hangú énekesnő lépett fel együtt. Mostanában Palya Bea leszakadt a kvartettről, a másik három lány – Bognár Szilvi, Herczku Ági és Szalóki Ági -viszont továbbra is töretlenül koncertezik. Mindhármuk közös vonása a népzene szeretete és az iránta való tisztelet, a fantasztikus énekhang, amit megcsodálhattunk már a Makám, az Ökrös, a Besh o droM koncertjein vagy éppen szóló fellépéseiken.

… a Mátrix zeneszerzőjének estjére az A38 Hajóra

Az “underground” elektronikus törtütemek legnépszerűbb brit képviselője, Shack 1996 környékén indította el Elite Force nevű egyszemélyes projectjét, és saját Fused&Bruised nevű kiadójánál jöttek ki először ilyen néven zenéi.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 2

Shack



Pár toplistás kiadvány után már körbejárta a fél világot lemezeivel, illetve Lunatic Calm nevű zenekarával. Koszos, acid hangzásvilággal kevert breakbeatjei között egyre több áthallást fedezhetünk fel, megjelennek a tech-house jegyek, bejönnek a képbe a perkák, mindez megfűszerezve tipikusan Elite Force-os funkos basszusokkal. Amerikában a Lunatic Calm project éri el a nagyobb sikereket. Zenéit sorra használják fel hollywoodi produkciókban, melyek közül talán a legismertebbek a Matrix, a Charlie angyalai, illetve a Mortal Combat. Itt az újabb esély, hogy Shackleton mester aktuális breakbeat, house és tribal kedvenceire őrjöngjön a szakértő közönség.

vasárnap, december 23.

… Woodoo karácsonyra a Gödörbe

Az Erzsébet téri Nemzeti Színháznak kiásott gödörben tartják meg az I. Voodoo Christmas nevű rendezvény, ahol fellép a Yellow Spots, a The Silver Shine és a Mysteri Gang.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 3

Mysteri Gang



Hogy a woodoo hogyan kerül a karácsonyfa alá ugyanolyan homályba vész, mint az hogy a rockabillyhez mi köze van. Mindegy, a Gödör Klubban pörgős kis estével készülhetnek a barkós rajongók a másnapra.

… Uzgin Űver-koncertre Kecskemétre

A mongolul „vízben szegény terület”- et jelentő Úzgin Űver zenekar ezúttal hazai pályán játszik. Homoki Péter és Majoros Gyula 1991-ben ugyanis Kecskeméten alapította a formációt, amely a Korai Öröm vagy a Másfél mellett az akkoriban bontakozó instrumentális magyar poszt-rock mezőny – a folkos rockkal is kacérkodó – élharcosaként robbant be a köztudatba. Azóta sok minden lefolyt a mongol folyókon, bábszínházi, filmes produkciókban vett részt a csapat, de továbbra is az ambientes beütésű ázsiai dallamú zenékben utazik.


—-Szenteste és a karácsonyi napok—-


hétfő, december 24.

… orgonakoncertre a ferences templomba

A Szentestén nem nagyon szerveznek programokat természetesen, bár valószínűleg sok embernek nagy szüksége volna rá. Talán erre gondolhattak a pesti ferences templomban is, ahol este 11 órára várják az orgona szerelmeseit a Deák László-Kecskés Mónika művészházaspár karácsonyi orgonakoncertjére.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 4

Kardos Dániel



… Kardos Dániel-koncertre a Sirályba

Kardos Dániel gitárjátékában a jazz, a klezmer és a balkáni zene elemei egyaránt megszólalnak. Este nyolctól játszik a Sirályban.

kedd, december 25.

… Hobó-karácsonyra a Pecsába

30. alkalommal rendezik meg karácsony napján, december 25-én a Hobó Karácsonyt. „Vén csavargó vagyok Pannóniából, Mely lábam alatt lassan kétfelé szakad, Húznak jobbra is, húznak balra is. Inkább seggre esek, így maradok szabad” – dörmögi bele a mikrofonba majd Földes László, utalva a ma Magyarországára. Viszont fellép Deák Bill Gyula, mintegy kis ajándékként az ős-Hobó-rajongóknak.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 5

Mint a mókus



szerda, december 26.

… Ghymes-karácsonyra a Sportarénába

A Ghymes együttes új lemeze és annak karácsonyi bemutató koncertje a karácsonyi misztériumot, mint ünnepet, közösségteremtést, hagyományt és az ezekben született újat járja körül zenében, irodalomban. A szereplők létszáma 100 körüli, hiszen nagy énekkar, tánckar, a Ghymes együttes, színészek alkotják (élő Betlehem).


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 6

Szarka Tamás (Ghymes)



… 30Y-koncertre az A38 Hajóra

A post-Kispál vonal legjobb zenekara, akinek első lemezét a „nagy öreg” Lovasi is fontosabbnak gondolta az akkori Kispál és borz-albumnál. Vadság, energia, szentimentalizmus: ez a 30Y. Teljesen logikusan egy szombathelyi buszjáratról nevezték el magukat, lévén, hogy pécsiek. Magukról így vallanak: “A 30Y öt fiúból áll. Kettő testvér, három nem. A 30Y nem szereti kategorizálni, milyen zenét játszik, minthogy nem hisz abban, hogy a zene dobozolható lenne. Illetve két részre talán: jóra és rosszra. A 30Y jó zene. A 30Y nem szereti a telet, mert nincs megfelelő fűtés a próbatermében, csúszósak az utak, és gyakran köd van hajnalban. A 30Y szeret szánkózni. A 30Y szereti a nyarat, mert a lányok rövid szoknyákban és trikókban járnak. A 30Y mosolyog. A 30Y sokat káromkodik. A 30Y nem vallásos. A 30Y apolitikus. A 30Y érzékeny. A 30Y szereti az egyszerű mondatokat.” A közönség pedig egyre inkább szereti a 30Y-t.


—-Két ünnep között—-


csütörtök, december 27.


… Woody Allen-koncertre a Sportarénába

December 27-én Woody Allen és az ő New Orleans Jazz Bandje koncertezik. Az Annie Hall rendezőjéről tudjuk, hogy vicces figura, jó filmeket készít és azt is tudtuk, hogy sok filmjéhez ő maga írja a zenét is. Na most megláthatjuk, milyen amikor nem viccel, csak zenekart vezet és klarinétozik.



Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 7

Woody Allen


… Péterfy Bori-koncertre a Trafóba

Este nyolctól mehet a „Nézz mélyen a szemembe, tedd a kezed a farzsebembe!” kacérosan naiv, óriásnyalókásan hungáriás, vagy dollyrollos hangulat a Tarfóban, ahogy azt már egyre több helyről hallhatjuk. A nemrég megjelent lemezen azonban ez Borinak csak az egyik arca. A koncerten megismerhetjük a többit is. A színész-énekesnö 2000 óta tagja a Schilling Árpád vezette Krétakör színháznak, korábban az Avisura Színházi Társaságban, Pintér Béla társulatában és filmekben is játszott, de leginkább a 2007 tavaszán feloszlott Amorf Ördögökből ismerjük. Szólóanyaga a Kispál-frontember, Lovasi András kiadójánál, a Megadó Kiadónál jött ki október közepén. A számokat részben a volt Amorf-tag, Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs, részben pedig a már említett Lovasi szerezte. Koncertfelállásban az ex-Amorf Ördögök tagjaiból verbuvált Love Band kíséri.

péntek, december 28.

…metal-zúzásra a Pecsába

Az este folyamán a Superbutt, a Blind Myself és a Bridge To Solace mellett az Isten Háta Mögött is játszik, ami igazi kuriózumnak számít, ugyanis a zenekar egy része jelenleg külföldön él. Fellép még az igen fiatal srácokból álló Turn Of Mind valamint a Last Charge, és hogy a szokásos külföldi vendég se maradjon ki, az osztrák From Down To Fall zenekart is megnézhetik az érdeklődők. Minden eddiginél komolyabb fényshow kíséri majd a főzenekarok fellépését és az estéről hat kamerával élő koncertfelvétel is készül.



Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 8

Marko Nastic



… belgrádi elektrobulira az A38 hajóra

Az én városom: Belgrád-fesztivál második napján a minimáltechnó nagyjai – például Marko Nastic – mutatják be, hogy a szerb főváros méltán híres központja az elektronikus tánczenéknek. A Mondo és Incognito klubok rezidens DJ-je a szerb house/techno mozalom vezéralakja. A tizenkét éve megállás nélkül brutális mennyiségben DJ-ző Nastic kevéske szabadidejét producerkedéssel tölti. Újabban őt is magával ragadta a minimáltechno-vonal, saját zenéi és remixei elsősorban e műfajban mozognak. Nastic Magyarországon nagyon népszerű és sokat fellépő DJ, a belgrádi elektronikus klubkultúra legfontosabb reprezentánsa.

szombat, december 29.

… SZIN ICE-fesztiválra Kiscsillaggal, PASO-val

Nem kell egy újabb évet várniuk azoknak, akik szerették a Szegedi Ifjúsági Napokat (SZIN) és a hangulatot, ami jellemezte, hiszen decemberben újra jelentkezik, csak kicsit másként, „jeges környezetben”. A december 29-30-31-én első alkalommal megrendezésre kerülő SZIN ICE fesztivál a szegedi műjégpályán, illetve a mellette felállított sátorban vár mindenkit, akinek elege van a töltött káposztából és a nagy karácsonyi evés-ivás után bulizna végre egy jót. Első nap például a Pannonia All Stars Ska Orchestra mutatja be új lemezét (és persze ezzel a Tenkes kapitánya című zseniális opusát), de előttük olyan hidegűzők lesznek, mint a Vad Fruttik, a 30Y és a Kiscsillag.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 9

Fenyő Miklós PASO-kalapban



… Fenyő-karácsonyra az Arénába

Fenyő Miklósról sokan elfelejtik, hogy talán az első szózsonglőre volt a hazai könnyűzenének. Olyanokat írt, hogy „a jampecok a Chevroletben agyba-főbe nyomják a dudát, úgy bírom a dumát, hulla jó a szipkád, mindened tömény, erre bukom én” – hogy mást ne mondjunk. És persze nincs karácsony Fenyő nélkül.

vasárnap, december 30.

… Demjén-koncertre a Pecsába

Mindenki Rózsija többek között arról híres, hogy a Magyarországon legtöbbet játszott tíz dal közül négy az ő szerzeménye, és ezen belül az első kettő is az övé. Egyébként 61 éves lesz decemberben és egyszer azt nyilatkozta: ˝Demjén Ferenc néven már született és valószínűleg születni is fog ember a földön, de Rózsi csak egy van.˝

… előszilveszterezni a Csík zenekarral a Fonóba

A Csík zenekar Senki nem ért semmit című lemeze, amely 2007-ben elnyerte a Magyar Hanglemezgyártók Fonogram díját, már nem csupán „A legjobb világzenei lemez”, hanem néhány nappal ezelőtt az eladott példányszámnak köszönhetően Aranylemez is lett.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 10

Csík zenekar



A zenekar 20 éve meghatározó szereplője Magyarország népzenei életének. Rengeteg koncert, táncház és öt sikeres zenei album tette népszerűvé nemcsak a zenekart, de a magyar népzenét is – hazánkban és külföldön egyaránt. Az eltelt két évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt. Az előszilveszteri bulira a zenekar meghívta Lovasi Andrást, Őze Áront, a Boka Színházat, valamint Pál István Szalonnát, Hegedűs Mátét, és Seres Vilmosékat. A Csík-buli táncházba torkollik Lukács László és Haránt Eszter vezetésével.

—-Szilveszter és másnap—-

hétfő, december 31.

… szilveszterezni ide-oda

Szilveszter estéjén mindenhol buli lesz, persze. Van két hely, a West-Balkán és az Almássy téri Szabadidőközpont, ahol az önfeledt szórakozásba némi ürüm is vegyül, ahol nemcsak az óévet búcsúztatják, hanem a buli helyszínét is. Két gigászi partit csomagol egybe a ledózerolás előtt álló Futó utcai West-Balkán. A speciális, nyugat-balkáni 2 in1 bulicsomag egyszerre kínál fékevesztett szilveszteri vigadalmat, és öröm-könnyekkel teli zárópartit, hiszen a helyet januárban végleg lebontják.

Az Almássy Téri Szabadidőközpont Budapest legrégebbi koncerthelyszíne. Generációk találtak ott kedvenc zenekart, nagy szerelmet, boldogságtól mámoros éjszakákat. Az utóbbi hónapokban a jövőre 25 éves épület 25 fesztivállal ünnepelte megnyitásának évfordulóját. S egyben a 25. szülinap az utolsó is. Szilveszterkor bezár az Almássy Téri Szabadidőközpont, de vidáman búcsúzik tőlünk, egy nagyszabású mulatsággal, ahol fellép a Szászvárosi Banda, a Fanfare Complexa, a Műhely zenekar, a Palatkai Banda, a Somos Zenekar, a Matokabinde, és a Téka.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 11

DJ Palotai (forrás: palotai blogÖ



Az A 38 Hajóval minden rendben, köszöni, jól van. A szilveszter a hagyományos hangulatban telik majd a „Tilos Rádió vs. Rewind presents: Nekünk Nyóc – Szilveszteri rádiótámogató mulatság” című rendezvénnyel. A magyar elektronikus zene úttörői, a Tilos Rádió és a Rewind rendszeres évzáró mulatságai évről-évre kihagyhatatlan eseményei voltak a szilveszteri programpalettának. Ezúttal a két, egymáshoz egyébként is ezer szállal kötődő, alakulat ütközik meg egymással a Duna hullámain, a budapesti zenei hadszíntér zászlóshajóján: az A38 fedélzetén. A rádió alapítója és zenei nagyapja, Palotai Zsolt nevével fémjelzett Rewind félelmetes csapatával, Cadikkal, Zeekkel és Fuevlas Gammával próbálja majd állni a sarat a Tilos első és másodgenerációs túlerejével. Három helyszín, közel ötven lemezlovas a Kiégő Izzók vizuális körítésében, meglepetésekkel hajnalig.

Szegeden pedig a SZIN ICE-on pedig egy „gyenge” Kispál-Quimby koncertegymásutánnal zárhatjuk le ezt a sokat szidott évet.


kedd, január 1.

… ingyenes Korai Öröm-koncertre a Kultiplexbe

Nem tudom, mit szól ahhoz az Álmoskönyv, hogy az új évet ingyenes koncerttel kezdjük, amelyen a fellépő neve Korai Öröm, de biztos semmi jót nem ígér. Annál inkább a koncert, hiszen az együttes a magyarországi ambient és élő pszicho-etno színtér alapzenekara. 1990-es megalakulásuk óta hamar kultikus tiszteletet vívtak ki maguknak addig itthon sosem hallott és tapasztalt zenéjükkel, elképesztően hatásos koncertjeikkel, amelyeken a számtalan dobos és ütős elemi ritmusa mellett különösen az egydülálló látványvilág taglózta le a közönséget. A társaság zenéje igen nehezen behatárolható: nevezik nagyvárosi népzenének, ambientnek, élő, transzos, pszichedelikus technónak – egy Korai Öröm-koncert valahol félúton van a sámánrítusok és és a kortárs elektronikus partik világa között. Nem véletlen, hogy egy zenekari különítmény, a Korai’s Banditos rendszeres, masszív DJ-támadásokkal táncoltatja a nagyérdeműt.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 12

Quimby



… Quimby-Varázszenére a Gödörbe

A zenekar 2006. január 1-jén, ugyanitt, a Gödör klubban játszotta először a Varázszene elnevezésű különleges koncertjét. Varázszene azért, mert mindig izgalmas saját számokat elővenni, csavarni rajtuk egyet, másképp hozzányúlni, játszani velük. Így készül a varázslat és ebből lesz a Varázszene. A koncert nem akusztikus, nem csendes, hanem kirándulás, önfeledt zenélés. Ezen az estén a pokoli morajlásoktól az angyali csilingelésekig jutunk, de egy valami nem kérdéses: minden a zenéért történik. Varázslatos évkezdés.

—-Ünnepi moziajánló—-

… mozizni

Karácsonyi felhozatal

Amikor a fenyő és a tévé előtti kényszeres nassolástól és az unásig látott kutyás-kisgyerekes B-kategóriás – amerikai – családi filmektől enyhe undort érzünk, hajítsuk el a távkapcsolót, és nosza, irány a mozi! Nem, nem a kutyás-kisgyerekes filmek miatt: higgyék el, van más a vetítőgéppel szemközti falakon.

bővebben>>


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 13



—-Tévéajánló karácsonyig—-


maradjak…


… tévézni

péntek, december 21.
VIASAT3, 22:05

Veszedelmes viszonyok

Stephen Frears számos díjjal jutalmazott filmje Choderlos de Laclos azonos című, a 19. században tiltott regényének briliáns feldolgozása. A középpontban a XVIII. század Franciaországának fülledt és romlott erotikája áll.

Gyönyörű jelmezekben pompázó szereplők, az egzaltált, ugyanakkori rendkívül erotikus John Malkovich, a szépséges Michelle Pfeiffer, a fiatal, vonzó Uma Thurman remekül érzékeltetik e kor hálószobáinak, titkos budoárjainak történéseit. A gazdag és öntelt Merteuil (Glenn Close) fogadást ajánl a nőcsábász Valmontnak (John Malkovich). A feladat: elcsábítani az erényes, de gyönyörű Madame de Tourvelt (Michelle Pfeiffer). Ám Valmont csapdába kerül, mert áthágja azt a szabályt, melyet a legfontosabbnak tartott: “Soha ne légy szerelmes!”


szombat, december 22.
Duna Tv, 22:50

Volt-e vagy sem?

16 évvel a romániai forradalom után a Bukarestben élő nyugdíjas Pisconi úr arra készül, hogy most is egyedül tölti a karácsony szent estéjét. Ám a sors mást jelöl ki számára.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 14


Pisconinak két társa is akad, akikkel együtt arra a nagy kérdésre keresik közösen a választ: valójában volt-e forradalom Romániában? A film fergeteges román szatíra, az 1989-es forradalom ironikus újramesélése.

vasárnap, december 23.
m1, 14:15

Hóvirágünnep

Hol máshol történhetne biciklis vaddisznóüldözés vagy disznótor egy Trabant hátsó ülésén, mint egy Hrabal műből készített Menzel filmben? A cseh kisemberek, mint például ebben a filmben a kreskóiak, utolérhetetlen leleményességgel élik az életüket, és nem történhet semmi olyan dolog – még a rusnya darazsak csípése sem – mely kizökkentené őket békés derűjükből.

—-Tévéajánló Szentestére és a karácsonyi napokra—-


hétfő, december 24.

TV2, 20:45

Sztárom a párom

Szenteste ne nézzünk tévét. Ha mégis, akkor valami könnyed, romantikus filmet, például a Sztárom a páromat. Ebben a könyvkereskedő William Thacker (Hugh Grant) csendesen éli az elvált, csalódott férfi életét, amíg Anna Scott (Julia Roberts), a híres amerikai színésznő be nem toppan az ajtaján.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 15



William el sem hiszi szerencséjét, amikor véletlenül másodszor is találkoznak. Ezt már nem szabad annyiban hagyni! Lassan megismerik egymás életét, amely meglehetősen szokatlan a másik fél számára. Mivel Annát mindenhova szenzációhajhász újságírók hada kíséri, kapcsolatuk nem sokáig marad titokban. Hamarosan feltűnik a színen a színésznő barátja, korántsem barátságos szándékkal.


kedd, december 25.
m2, 21.35

Amelie csodálatos élete

Csodálatos, humoros, s egyben mélységesen szomorú film, Audrey Tautou brilliáns, bájos címszerepével. Gyönyőrű képek, furcsa hangulat, kihagyhatatlan sokadszorra is.
Amélie (Audrey Tautou), a naív fiatal lány Párizsban él, a Montmartre-on. Élete egyhangúan telik, egy környékbeli bisztróban felszolgálóként dolgozik, a szomszédokkal pedig olyan bensőséges kapcsolatot tart fenn, mintha egy kisvárosban élne. Ám egy nap váratlan fordulat történik: A lakásának egy titkos zugában kis dobozra talál, amely az előző lakó gyerekkori emléktárgyait tartalmazza. Elhatározza, hogy visszajuttatja a kis dobozt jogos tulajdonosának. Ettől kezdve élete gyökeresen megváltozik, rájön, hogy valami módon képes környezetét boldogabbá tenni.. Szívesen boronál össze magányos embereket, amiből gyakran komoly bonyodalmak származnak. De jótéteményei közepette megismer egy különös fiatalembert (Mathieu Kassovitz) és most már a környezetén a sor, hogy segítsenek rajta.

szerda, december 26.
RTL Klub,12:40

Macskafogó

A mozikban a második rész, itt az eredeti, klasszikus darab. Az egerek sorsa megpecsételődött. Az X bolygón a vérszomjas macskák semmibe veszik a jogot, és az egértársadalom felszámolására törekednek.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 16

De megcsillan egy reménysugár, az egerek főtudósa feltalálja a megoldást. A titkos szolgálat azonnal aktiválja legjobb ügynökét, Grabovszkyt, hogy még időben célba jusson a tervrajz.

—-Tévé a két ünnep között—-

csütörtök, december 27.
RTL Klub, 19:45

Ég velünk

Jake, Brian és Anna az iskolában még a legjobb barátok voltak. Azóta eltelt tizenöt év, Brian katolikus lelkész lett, Jake pedig rabbi. Amikor Anna gyönyörű nőként és sikeres üzletasszonyként visszatér New Yorkba, ismét helyet követel magának a két férfi életében és szívében. Brian atyának a lelkiismeretével kell megküzdenie, Jake-nek pedig a hitközség összes lányos mamájával: a rabbira ugyanis a környék minden hajadonja szemet vetett. E furcsa szerelmi háromszög egyiküknek sem jó, de nagyon nehéz kikeveredni belőle.

péntek, december 28.
RTL Klub, 0:15

Fedezd fel Forrestert!

Gus Van Sant a Pulitzer-díjas regényíró, William Forrester életéről szól. A semmiből bukkant fel és nagysikerű regénye megírása után ugyanolyan gyorsan el is tűnt a nyilvánosság elől. A környék remetéjeként ismert őszes hajú író különc viselkedése mindenki számára talány. Amikor az afroamerikai Jamal bemászik Forrester lakásába és véletlenül ott hagyja saját irományaival teli hátizsákját az események mindkettőjük számára nem várt fordulatot vesznek. Túljutva kölcsönös előítéleteiken Jamal Forresterben irodalmi munkássága első hívére és későbbi pártfogójára lel. Forrester pedig hosszú évek óta először lát okot arra, hogy feladja önként vállalt magányát.

szombat, december 29.
TV2, 20:45

Csinibaba

Tímár Péter 1962. augusztusába kalauzol minket, amikor is reggelente Simon bá’ (Gálvölgyi János) látja el hírekkel, tanácsokkal és zenével a háztömbrádión keresztül a rábízott állampolgárokat.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 17

Egyik nap a KISZ meghirdeti a Ki-mit-tud-ot, amelynek győztesei kimehetnek a Helsinki VIT-re, ami a vasfüggönyön túl van. Maga az édes élet. Sok-sok bonyodalom, még több sláger, ármány, szerelem és mulatság után kiderül, hogy a véletlent sem bízzák a véletlenre, és senki sem abba a révbe érkezik, mint amibe beevezett.

vasárnap, december 30.
Duna Tv, 21:50

Kontroll

Antall Nimród nagysikerű filmje egy furcsa fiatalemberről, Bulcsúról, az ellenőr társakról egy rivális ellenőr csapatról szól, és mindarról, ami körülöttük van. Az utazók és a jegyellenőrök -jól ismert- drámai, de legtöbbször komikus viszonyáról. Egy kegyetlen gyilkológépről, aki utasokat lök a metró elé, és a metróvezetőség embereiről, akik számára csak egyetlen fontos szempont létezik az utasok metróba vetett hite. A Kontroll nemcsak a szakma, hanem a közönség elismerését is kivívta idehaza és világszerte egyaránt.

—-Tévézés szilveszterkor és másnap—-

hétfő, december 31.
RTL Klub, 22.15

Blöff

A nagy dirrel-durral beharangozott szilveszteri tévéműsorok tízből tízszer csalódást okoznak, mondhatnánk blöffök. Nem is érdemes ezekre várni, menjünk inkább a biztosra, nézzük meg inkább Guy Richie zseniális filmjét! Török, a feketén működő bokszügynök nagy zűrbe kerül, amikor egy veszedelmes bandafőnök őt bízza meg azzal, hogy szervezzen és bundázzon meg egy bokszmeccset. Időközben egy trükkös gyémántlopás is lezajlik, csakhogy a 84 karátos zsákmánynak hirtelen lába kél.


Menjek vagy maradjak – Woody vagy Amélie 18



Valaki a tolvajtól is lop, de ki? A gyémánt megrendelője épp ezt akarja kinyomozni, ezért két nehézfiú társaságában Angliába jön. Ahogy az események egyre bonyolódnak és csavarodnak, a két cselekményszál szép csendben összeolvad. A láncreakciószerű fordulatok azonban még így is magukkal sodorják az összes szereplőt. A film pedig a nézőt.

kedd, január 1.
m1, 21.55

Tétova tangó

Kezdjük az új évet egy romantikus, sokdíjat nyert francia filmmel! A történet szerint Jean-Claude 51 éves és kimerült. Válása óta magányos és szomorú életet él, és a munkájában sem leli örömét. Valójában bírósági végrehajtóként mindennapi munkája által kétségbeesést visz azok otthonába, akik nem tudják fizetni lakbérüket, hiszen ő jelenti be kilakoltatásukat, és/vagy vagyonelkobzásukat. Lehangoló vasárnap délutánjait pedig kivétel nélkül az idősek otthonában tölti, mogorva, mindig elégedetlen apjával. Reménysugarat az irodájával szembeni, tangó oktatást kínáló táncstúdió jelenthet számára. Egy napon, Jean-Claude elhatározza, hogy beiratkozik a tánciskolába, ahol találkozik a bájos Françoise-val, akivel első pillantásra egymásba szeretnek. Az egyetlen probléma, hogy Françoise épp házasodni készül!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik