Élet-Stílus

Henin és Federer újra tarolt

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) a női és a férfi világranglista éllovasát, azaz Justine Henint, illetve Roger Federert választotta meg az idén a sportág világbajnokának.

Kapcsolódó linkek

tenisz.lap.hu
sport.lap.hu

Az ITF döntése borítékolható volt, hiszen Federer és Henin is kimagaslóan teljesített a szezonban. A svájci zseni sorozatban negyedszer kapta meg a világbajnoki címet a nemzetközi szövetségtől – márpedig ez a bravúr, a „mesternégyes” korábban csak a legendás amerikai Pete Samprasnek sikerült.

Federer idén nyolc tornagyőzelmet aratott, és illik kiemelni, hogy a második egymást követő évben mind a négy Grand Slam-versenyen döntőt játszhatott, s az Australian Opent, Wimbledont és a US Opent meg is nyerte.

Továbbá: ő az első olyan játékos, aki több mint tízmillió dollárt keresett egy szezon alatt. „Minden év új kihívásokat hoz. Büszke vagyok arra, hogy képes voltam fejleszteni a játékomat, és természetesen az is elégedettséggel tölt el, hogy három Grand Slam-versenyt nyertem, és emellett a világranglista első helyét is megőriztem” – így Federer.


Henin és Federer újra tarolt 1

Ismerős kép: Roger Federer ünnepel (AP)


Henin vb-címe sem meglepetés. Újra kijárt a belgának ez a megtiszteltetés, lévén pályafutása legjobb szezonján van túl: tíz tornagyőzelmet aratott, beleszámítva a Rolland Garros-, illetve US Open-diadalt is. A 25 éves hölgy 63 győzelemmel és mindössze négy vereséggel zárt, és nem mellékesen: ő az első női teniszező, aki ötmillió dollárnál többet ütögetett össze egy adott évadban.

„Ez a mostani volt a legjobb szezonom, és boldog vagyok, hogy újra az ITF világbajnokának vallhatom magam” – mondta Henin, aki a januári Australian Opent válása miatt kihagyta. „Nagyon kemény éven vagyok túl, de bebizonyítottam, hogy semmi sem lehetetlen, ha eltökélten, keményen dolgozol. És úgy gondolom, még mindig képes vagyok javulni” – tette hozzá a belga klasszis, aki 2003 és 2006 után immár harmadszor lett világbajnok a nemzetközi szövetségnél.


Henin és Federer újra tarolt 2

Justine Heninnek (balra) jár a gratuláció (Getty)


Ami a párosokat illeti: a férfiaknál az amerikai Bob és Mike Bryan lett a befutó (akárcsak 2003 óta mindig), a nőknél pedig a Cara Black, Liezel Huber zimbabwei, amerikai kettős lett világbajnok 2007-ben.

Philippoussis térműtétje

Kedden megoperálják Mark Philippoussis térdét, aki így nem vehet részt a januári ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Az idei szezont teljes egészében kihagyó ausztrál most tért vissza, egy kisebb melbourne-i viadalon szerepelt, amelynek negyeddöntőjében megrepedt a porca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik