Élet-Stílus

Cipőt, Fenyőt, Rózsit hoz a Jézuska

Idén karácsony körül is egymást váltják a nagyobb színpadokon a honi zenekarok. Lesz itt woodoo-karácsony, Hobó, Edda, Demjén, Tankcsapda ünnepi koncert. Természetesen Fenyő nélkül sincs karácsony és itt lesz Woody Allen is.

A legjobb mérgek

Cipőt, Fenyőt, Rózsit hoz a Jézuska 1

Még szenteste előtt, december 21-én hatalmas zúzásra készül a 18 éves (tehát már nagykorú) Tankcsapda. Lukács Laciék nemrégiben jelentették meg a DVD-vel megtámogatott koncertalbumukat, nyilván a Pecsában is az Elektromágnesen fellelhető számok közül válogatnak. A Jézuska a legnépszerűbb magyar rockzenekart, annak kisebb hazájába, Debrecenbe is elviszi 29-én. És lesz a civis városnak is, hogy: „mi atyánk, ki vagy a mennyekben, mond csak, én melyik ajtón menjek be”.

Amíg él, el nem felejti

Cipőt, Fenyőt, Rózsit hoz a Jézuska 2

December 22-én az Edda Művek karácsonyozik a Sportarénában, ahol utoljára 1995-ben léptek fel. Pataki Attila zenekara valamikor a nyolcvanas években óriási bombaként robbant be a magyar rockzenébe. Máig homályos okok miatt (pénz) az a jobb sorsra érdemes zenekar megszűnt, de a frontember újraszervezte az Eddát. Átváltottak valami pannon-glamrockos stílusra, amit azóta is változatlanul nyomnak. Tehát, ellentétben a különböző pártok (konkrétan egyszer MSZP egyszer Fidesz) rendezvényein előadott slágerükkel, a múltat kitépték szívükből. De a kör közepén állnak.

Rockabilly a Gödörben

Cipőt, Fenyőt, Rózsit hoz a Jézuska 3

December 23-án a Gödörben lesz az I. Voodoo Christmas nevű rendezvény, ahol fellép a Yellow Spots, a The Silver Shine és a Mysteri Gang. Hogy a woodoo hogyan kerül a karácsonyfa alá ugyanolyan homályba vész, mint az hogy a rockabillyhez mi köze van. Mindegy, a Gödör Klubban pörgős kis estével készülhetnek a barkós rajongók a másnapra.

Senkifalva karácsonykor

Cipőt, Fenyőt, Rózsit hoz a Jézuska 4

30. alkalommal rendezik meg karácsony napján, december 25-én a Hobó Karácsonyt, tehát itt találhatjuk a karácsonyi koncertláz egyfajta gyökerét. „Vén csavargó vagyok Pannóniából,
Mely lábam alatt lassan kétfelé szakad, Húznak jobbra is, húznak balra is. Inkább seggre esek, így maradok szabad” – dörmögi bele a mikrofonba majd Földes László, utalva a ma Magyarországára. Viszont fellép Deák Bill Gyula, mintegy kis ajándékként az ős-Hobó-rajongóknak.

Ghymes-karácsony

Cipőt, Fenyőt, Rózsit hoz a Jézuska 5

A Sportarénában december 26-án a Ghymes együttes tart karácsonyi lemezbemutató koncertet. A műsor a karácsonyi misztériumot, mint ünnepet, közösségteremtést, hagyományt és az ezekben született újat járja körül egy egységben, tematikusan – zenében, irodalomban. Az est – jellegét tekintve – nagyformátumú összefüggő egész. A szereplők létszáma 100 körüli, hiszen nagy énekkar, tánckar, a Ghymes együttes, színészek alkotják (élő Betlehem), és a helyszín is erre mutat – a Papp László Budapest Sportaréna.

Woody Allen, ha komoly

Cipőt, Fenyőt, Rózsit hoz a Jézuska 6

Szintén a Sportaréna ad otthont egy igazi kuriózumnak december 27-én: Woody Allen és az ő New Orleans Jazz Bandje koncertezik. Az Annie Hall rendezőjéről tudjuk, hogy vicces figura, jó filmeket készít és azt is tudtuk, hogy sok filmjéhez ő maga írja a zenét is. Na most megláthatjuk, milyen amikor nem viccel, csak zenekart vezet és klarinétozik. Hol van itt a karácsony? Mivel kedvenc New York-i emberünknek mindenre van egy mondata, íme egy idevágó: „Már hetedik éve, hogy anyósom átjön karácsonykor. Idén újítunk. Beengedjük.”

Cipő karácsonyra

Cipőt, Fenyőt, Rózsit hoz a Jézuska 7

A Republic is a Sportarénában adja elő sokak számára érthetetlen szövegű számait december 28-án. „Legyen Karácsony, legyen Neked/Legyen a legszebb óra az, ami most lehet/Lesz ez még így se, szarból arany/Örülj, hogy itt lehetsz, és minden rendbe van” – énekli Cipő, az idevágó szám bevezetőjében.

Örökzöld, Fenyő, karácsony

Cipőt, Fenyőt, Rózsit hoz a Jézuska 8

„A rajongók legnagyobb örömére 2007. december 29-én ismételten megrendezik a Fenyő Ünnepet, melynek a Budapest Sportaréna ad otthont” – olvasható a koncert felhívásában. Fenyő Miklósról sokan elfelejtik, hogy talán az első szózsonglőre volt a hazai könnyűzenének. Olyanokat írt, hogy „a jampecok a chevroletben agybafőbe nyomják a dudát, úgy bírom a dumát, hulla jó a szipkád, mindened tömény, erre bukom én” – hogy mást ne mondjunk. A karácsonyt ehelyt nem kell magyarázni.

Rózsi karácsonyra

Cipőt, Fenyőt, Rózsit hoz a Jézuska 9

December 30-án Demjén Ferenc koncertezik a Petőfi Csarnokban. Mindenki Rózsija többek között arról híres, hogy a Magyarországon legtöbbet játszott tíz dal közül négy az ő szerzeménye, és ezen belül az első kettő is az övé. Egyébként 61 éves lesz decemberben és egyszer azt nyilatkozta: ˝Demjén Ferenc néven már született és valószínűleg születni is fog ember a földön, de Rózsi csak egy van.˝

Ajánlott videó

Olvasói sztorik