Élet-Stílus

Télből a nyárba

Napozás az egyiptomi Vörös-tenger partján, a kanári-szigeteki Tenerifén, a thaiföldi Phuket-szigetén vagy esetleg a francia polinéziai Bora Borán. Aki egy kis nagyfényre vágyik a hideg és szürke télben, a különböző árkategóriájú úti célok között megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Szűkebb büdzsé: Vörös- vagy Földközi-tenger

Az őszi hónapok mellett télen hódít leginkább Egyiptom és Tunézia, ahova már 120-180 ezer forintért eljuthat két személy egy hétre. Amennyiben napfürdőzéshez vagy búvárkodáshoz választjuk a „fáraók országát”, a népszerű Sharm el-Sejk, Hurghada vagy a mérsékeltebb árú Dahab mellett is dönthetünk.


Egyiptom a 20-26 fok körüli átlaghőmérséklettel december közepétől egészen februárig ideális helyszínt kínál a tenger mellett telelni vágyóknak. Tél végén, tavasz elején (március-április) azonban már nem túl szerencsés egy tengerparti pihenést – hacsak nem szörfözni készülünk –, vagy kairói városlátogatást betervezni, mert ilyenkor már gyakran feltámad a sivatagi szél, a khamszin, amely meleg levegőjű homokfelhőt, helyenként homokvihart hoz. Aki a facsart citromlé Vörös-tenger partján való szürcsölgetésén kívül mozgalmasabb, látványosabb programra vágyik a decemberi-februári időszakban, akár egy egyhetes nílusi hajóútra is befizethet. Az Asszuán-Luxor útvonalon való „lecsurgásért” azonban már mélyebben bele kell nyúlni a zsebünkbe: mintegy 300-400 ezer forintba kerül két személy részére.



Télből a nyárba 1

Dahab kevésbé ismert, mint Hurghada (fotó: F.C.)


Ha viszont a Földközi-tenger partján szeretnénk sütkérezni, akkor Sousse, Port El Kantaoui, Monastir vagy Djerba szigete mellett is dönthetünk Tunézia esetében. A 26-28 fok körüli csúcshőmérséklet ideális télen a tenger melletti teleléshez. Sőt, ilyenkor a – nyáron forró –sivatagos részekre is bemerészkedhetünk egy-egy körutazás alkalmával. Erre azonban valamivel többet kell „leszurkolnunk”: másodmagunkkal körülbelül 200-260 ezer forintért láthatjuk a tunéziai oázisokat és kóstolhatunk bele a Szahara világába.

Tenerife és Ciprus is kellemes desztinációnak ígérkezik a téli hónapokban. Az ilyenkor 23-26 fok körüli átlaghőmérsékletű „örök tavasz szigetén” körülbelül 200-320 ezer forintért tölthetünk egy hetet másodmagunkkal. Ciprus esetén is hasonló árkategóriával számolhatunk. Mintegy 260-340 ezer forintért telelhet egy hétig két fő a magyarországinál kellemesebb hőmérsékletben.

Közepes kategória: thai vagy kubai telelés

Érdemes a téli hónapokban Thaiföldben is gondolkozni, hiszen Észak-Afrikához hasonlóan a „mosoly országa” is főleg télen közkedvelt. Ez elsősorban a meleg tengerével (novembertől februárig a hőmérséklete 26-28 fokos), az egzotikus helyszíneivel és az áprilisig tartó kellemes téli időjárásával (28-34 fok közötti átlaghőmérséklet) magyarázható. A thaiföldi út költségeit elsősorban a repülőjegy „dobja meg”, ezért két személy esetében minimum egy egyiptomi vagy tunéziai út kétszeres költségével kell számolni. Pattayán 7 éjszakáért 350-400 ezer, Phuket szigetén és Koh Samuin akár 500-550 ezer forintot is elkérhetnek két személyre. Egy – szintén 7 éjszakás – Bangkok-Pattaya, illetve Angkor-Phuket körutazás költsége azonban drágább: körülbelül 600-680 ezer forintra is rúghat. Egy kéthetes túra ára pedig ennél is borsosabb: akár 720-760 ezer forintba is kerülhet két fő részére.



Télből a nyárba 2

Thaiföld mindig népszerû (fotó: sxc)


Hasonló árkategóriába számít bele Mauritius, a Maldív-szigetek, illetve az egyesült arab emirségekbeli Dubai: a repülőúttal együtt körülbelül 350-480 ezer forintért tölthetünk el egy hetet másodmagunkkal. Míg Malajziába vagy Kubába ugyancsak egy hétre, két főre 660-800 ezer forintért is befizethetünk egy utat.

Csúcskategória: szafari vagy hajóút

A FigyelőNet által megkérdezett luxuskategóriájú utazásokat szervező irodák tapasztalatai szerint idén a téli hónapok favoritja Bora Bora. Ez a sziget a Csendes-óceán szívében helyezkedik el, még ha Woody Allen a Varázsige: I love you című filmben azt hitte, hogy két külön szigetről van szó („elutazunk az egyik Borára, aztán pedig a másikra is”). Bora Bora a francia polinéziai szigetvilág egyik gyöngyszeme Tahiti és Moorea mellett, ahol 1,4-1,6 millió forintért tölthetünk 10-12 napot másodmagunkkal. Hasonló árkategóriával kecsegtet a Kuba mellett található, búvárparadicsomként ismert Turks- és Caicos-szigetek, amely Nagy-Britannia tengerentúli területének számít.



Télből a nyárba 3

28-30 fokkal várja Bora Bora a telelõket (forrás: boraboraisland)


Ha viszont izgalmasabb kalandokra vágyunk, mint a tengerparton való sütkérezés, egy 10 napos dél-afrikai vagy ománi körutazás mellett is dönthetünk. Mintegy 950 ezer-1 millió forintért nagyvadakat kaphatunk lencsevégre dél-afrikai vadrezervátumokban, vagy éppen az ománi erődöket (például Muscatban) járhatjuk be másodmagunkkal. Ám körülbelül 900 ezer-1 millió forinttal a zsebünkben akár egy egzotikus hajóútra is befizethet két fő a Földközi- vagy a Karib-tenger térségébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik