Élet-Stílus

BL: nem hibáztak a nagyok

A Liverpool és a Real Madrid magabiztos győzelemmel jutott a legjobb 16 közé a BL-ben. Az angol és a spanyol gárda mellett az FC Porto, a Schalke, valamint az Olimpiakosz csatlakozott a nyolcaddöntős helyüket korábban bebiztosító csapatokhoz.

Kapcsolódó linkek


bajnokokligaja.lap.hu
sport.lap.hu

Sima liverpooli győzelem

A Liverpool Marseille-ben is gólfesztivált tartott, és noha három kör után még csak egy pontnál járt, tulajdonképpen magabiztosan jutott a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 közé. Hiába fogadkozott az OM – amely győzelme esetén az angolok kárára továbbment volna -, merthogy vérszegény játékkal rukkolt ki kedd este, kapura teljesen veszélytelen volt.

A „vörösök” gyorsan döntésre vitték a dolgot. A 4. percben Steven Gerrard villant: kiharcolt egy tizenegyest, melyet ugyan kihagyott, a kipattanót viszont már a hálóba helyezte. A 11. percben újra a hazaiak hálójában táncolt a labda, Harry Kewell átadása után Fernando Torres – három védőt lerázva – a bal alsó sarokba lőtt. Erik Gerets, a franciák edzője már a szünet előtt behozta a sérülésből éppen csak felépült Samir Nasrit, majd a második félidőre Djibril Cissét is becserélte, de ők sem tudtak életet lehelni a Marseille-be.

Sőt, újabb gólokat kapott a francia csapat, dacára annak, hogy a Liverpool a meccs második felében már nem is erőltette annyira a támadásokat. A 48. percben Kewell hozta helyzetbe az üresen hagyott Dirk Kuytot, aki 10 méterről a bal alsóba gurított. Majd 92. percben a csereként beállt Ryan Babel adta meg a kegyelemdöfést: eltolta a labdát a kijövő kapus mellett, s a hálóba gurított. A Liverpool gyengén kezdte a sorozatot, a „hajrára” azonban nagyon megtáltosodott, utolsó három meccsén 16 gólt szerzett és csak egyet kapott. A Besiktasnak nyolcat, a Portónak és most Marseille-nek egyaránt négyet vágott – így ott lesz a nyolcaddöntőben.


BL: nem hibáztak a nagyok 1

A Marseille-t is kiütötte a Liverpool (Galéria)


Akárcsak az FC Porto, amely legalább az egyik pontért lépett pályára otthonában a Besiktas ellen – utóbbinak viszont mindenképpen győznie kellett volna a továbbjutáshoz. A feltételes módból kiderül: a portugálok örülhettek a lefújás után. Örültek már a mérkőzés elején is, csakhogy Lisandro López szabályos fejesgólját les címén nem adta meg a bíró. A szünet előtt viszont már érvényes, igaz, furcsa gólt szereztek a hazaiak. Egy szöglet után röviden szabadítottak fel a védők. A labda visszakerült a kapu elé, s miközben a védők lest reklamáltak, míg Rüstü Recber kapus meg is állt, addig Tarik Szektui átadása után Lucho González zavartalanul lőtt közelről a hálóba.

A szünet után, pontosabban a 62. percben megduplázta előnyét a fölényben futballozó FC Porto: Lisandro López ugratta ki a két együttes isztambuli találkozóját eldöntő Ricardo Quaresmát, aki 16 méterről a bal alsó sarokba csavart. Az FC Porto megnyerte az A jelű csoportot, a Liverpool a második helyen jutott tovább, az Olympique Marseille pedig az UEFA-kupában folytatja majd tavasszal.

A Schalke nyerte a ki-ki meccset

Az előzetesen favoritnak vélt Chelsea és Valencia tulajdonképpen tétnélküli mérkőzést játszott Londonban, miután a hazaiak már korábban kiharcolták a továbbjutást, a spanyolok pedig a Rosenborg elleni dupla zakóval végleg „elszálltak”. A Chelsea nagy fölényben futballozott, ugyanakkor legnagyobb helyzeteit is elpuskázta.

Az első félidőben Frank Lampard állt a legközelebb a gólhoz, lövését azonban bravúrral védte Santiago Canizares. A fordulás után Salamon Kalou az egyik Chelsea-támadást követően kétszer is betalálhatott volna, csakhogy előbb a felsőlécet trafálta telibe, majd a kipattanó labdát sem sikerült a hálóba jutatnia – a kapuval szemben óriási luftot rúgott. Ekképp az eredményjelzőt kezelő embernek semmi dolga nem akadt a kilencven perc során. A gól nélküli döntetlen a csoportot – szégyenszemre – az utolsó helyen záró Valenciára nézve hízelgő.


BL: nem hibáztak a nagyok 2

Döntetlen Londonban (Galéria)


A Gelsenkirchenbe látogató Rosenborgnak már a döntetlen is elegendő lett volna a továbbjutáshoz, de Londonban a Chelsea ellen (1-1), illetve kétszer a Valanciával szemben (2-0, 2-0) csodát tévő norvégok sima vereséget szenvedtek a Schalke-tól. A német együttes Gerald Asamoah góljával szerezte meg a vezetést. A csatár Carlos Grossmüller baloldali beívelése után talált be közelről úgy, hogy a labda az egyik védőt, Roar Strandot is érintve került végül a hálóba. Majd Rafinha remek egyéni megmozdulása, s pontos lövése után a 19. percben már kétgólosra nőtt a hazai előny. Kisvártatva Yssouf Koné ugyan még visszahozta a vendégek reményeit, miután egy beadás után a bal felső sarokba lőtt, ám azok hamar kihunytak.

A másik oldalon ugyanis Kevin Kuranyi – egy tetszetős akció végén – 16 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. A második félidőben is a Schalke dominált, míg a Rosenborg jószerivel csak átlövéssel próbálkozott, ám az eredmény már nem változott. A Chelsea mellett tehát a Schalke is továbbjutott a csoportkörből (utóbbi fennállása során először jutott a kieséses szakaszba a Bajnokok Ligájában), míg a Rosenborg csapatának maradt az UEFA-kupa-szereplés.

Hazai örömök

A hazai pályán fellépő Real Madridnak és Olimpiakosznak már az iksz is elég lett volna az üdvösséghez, de a spanyol és a görög együttes sem bízta a véletlenre a dolgot, könnyedén elintézte ellenfelét, a Laziót, illetve a Werder Brement. A „csodában” reménykedő Lazio nem kezdett rosszul a Bernabeu Stadionban (Mourad Meghni kis híján betalált), ugyanakkor gyorsan szertefoszlottak a továbbjutásról szőtt álmai. Raúl még csak ijesztgetett, a kapufát találta el, Julio Baptista viszont már nem ismert tréfát: 20 méterről a bal alsó sarokba lőtt. Két perccel később, egy kisszöglet után Robinho varázsolta Raúl fejére a labdát, ezzel már 2-0-ra vezetett a Real, majd a 36. percben még tovább nőtt a hazaiak előnye. Robinho játszott össze Ruud van Nistelrooyjal, és a visszakapott labdát közelről pofozta a hálóba.

Az első félidőben minden eldőlt, így látta ezt Bernd Schuster, a királyiak vezetőedzője is, aki a szünetben Robinhót és Wesley Sneijdert is lehozta, helyettük Guti és Arjen Robben lépett pályára. Főleg a holland volt elemében, életerős lövését bravúrral védte a veterán Marco Ballotta, amikor pedig „fineszesen” vette célba a kaput, akkor meg néhány centit tévedett. A Lazio a 80. percben szépített: Tommaso Rocchi jobboldali beadása után a hosszú oldalon érkező Goran Pandev talált be közelről. Ezt követően Rocchi, illetve a másik oldalon Guti is ígéretes lövést eresztett meg – a kapusok azonban résen voltak. Majd a ráadás perceiben – amolyan slusszpoénként – Iker Casillas Rocchi tizenegyesét is hárította.


BL: nem hibáztak a nagyok 3

A Real egy félidõ alatt elintézte a Laziót (Galéria)


A csoport másik mérkőzésén a Görögországban látogató Werder Bremen hiába játszott fölényben, hiába lőtt több mint kétszer annyiszor kapura, mint ellenfele, sima vereséggel távozott a Karaiszkaki Stadionból. Igaz, szerencséje sem volt a németeknek, Naldo próbálkozása után például a gólvonalról tisztáztak a hazai védők. A másik oldalon viszont Ieroklisz Sztoltidis kétszer is sikerrel járt: a 12. percben 23 méterről lőtt a bal alsó sarokba, majd a 74. percben közelről talált be. Két gólja mellett előkésítőként is jeleskedett, az ő beadása után fejelt a szerb Darko Kovacsevics védhetetlenül a kapuba. A Real elsőként, az Olimpiakosz másodikként ment tovább, míg a „vigaszágra”, az UEFA-kupába a Werder került.

A D csoportban az AC Milan klubvilágbajnoki szereplése miatt a múlt kedden került sor a záró fordulóra. A Milan BL-továbbjutóként utazott el Japánba, a címvédő mellett a Celtic került a 16 közé, míg az UEFA-kupa-szereplést érő harmadik helyet a Benfica szerezte meg.

Bajnokok Ligája
csoportkör, 6. forduló

A csoport:
Marseille (francia)-Liverpool (angol) 0-4 (0-2)
Gól:
Gerrard (4.), Torres (11.), Kuyt (48.), Babel (90.)

FC Porto (portugál)-Besiktas (török) 2-0 (1-0)
Gól:
Lucho Gonzalez (44.), Quaresma (62.)

A csoport végeredménye:
1. FC Porto 11 pont
2. Liverpool 10
3. Marseille 7
4. Besiktas 6

B csoport:
Chelsea (angol)-Valencia (spanyol) 0-0

Schalke (német)-Rosenborg (norvég) 3-1 (3-1)
Gól:
Asamoah (12.), Rafinha (19.), Kuranyi (36.) ill. Y. Koné (23.)

A csoport végeredménye:
1. Chelsea 12 pont
2. Schalke 8
3. Rosenborg 7
4. Valencia 5

C csoport:
Real Madrid (spanyol)-Lazio (olasz) 3-1 (3-0)
Gól:
Julio Baptista (13.), Raúl (15.), Robinho (36.), ill. Pandev (80.)

Olimpiakosz (görög)-Werder Bremen (német) 3-0 (1-0)
Gól:
Sztoltidisz (12., 74.), Kovacevic (70.)

A csoport végeredménye:
1. Real Madrid 11 pont (13-9)
2. Olimpiakosz 11 (11-7)
3. Werder Bremen 6
4. Lazio 5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik